2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Bodrognál

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Bodrognál

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a BodrognálA Bodrog teljes magyarországi szakaszán elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi riasztást vasárnap délután. A Sajó – amelyen harmadfokú az árvízvédelmi készültség – 353 centiméteres vízállással tetőzött a Borsod megyei Sajószentpéternél, este hat órára viszont már három centit apadt a víz szintje – mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője. A Tarna áradása kapcsán elmondta, hogy a már bekövetkezett tetőzések óta folyamatos az apadás, azonban a másodfokú készültséget a magas vízállások miatt továbbra is fenntartja a vízügyi igazgatóság.

Csont Csaba közölte: a Sajó legmagasabb árhulláma 1974-ben érintette ezt a térséget, akkor Sajószentpéternél a mértékadó vízmércén 390 centis vízállást mértek. A sajópüspöki térségben a szombati tetőzés óta a folyó több mint fél métert apadt a felső szakaszon, azonban az alsó szakaszokon továbbra is intenzíven árad. Eddig belterületi elöntésről az igazgatóság nem kapott információt – tette hozzá.

Arról is beszámolt, hogy az elmúlt napokban bekövetkezett enyhe csapadékos időjárás, valamint a hóolvadás miatt a Bodrog és a Felső-Tisza vízrendszerében is árhullámok indultak el. A Bodrogon a Felsőbereckinél tapasztalható intenzíven áradó 558 centiméteres vízállásra tekintettel elsőfokú készültséget rendelt el az Ékövizig a folyó menti 68 kilométernyi árvízvédelmi védvonalra.

„Így összesen csaknem 300 kilométernyi árvízvédelmi töltésen van készültség az Ékövizig területén” – mutatott rá az osztályvezető.

Kitért arra is, hogy a számítások szerint a jövő hét közepén 650 centiméteres, ezzel már a másodfokot elérő, vagy azt meghaladó vízállással tetőzhet a Bodrog a felső szakaszán.

Hozzátette: a Tiszán érkező árhullámmal egyesülve a jövő hét közepén a Tokaj alatti folyószakaszon is másodfokú árvízvédelmi vízszintek kialakulását eredményezheti az áradás.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek