2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Színes Könyvtári Majális a Népkertben, sok játékkal

Színes Könyvtári Majális a Népkertben, sok játékkal

Könyvtári Majálist rendez – ebben az évben először, de a tervek szerint nem utoljára – a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár május 9-én, szombaton délelőtt 10 és délután 5 óra között. Az intézmény a városi majális helyszíne, a Népkert mellett található, így adta magát az ötlet, hogy a szabadban, az épület előtt és a Népkertben igazi családi programmal, szórakoztató, irodalmi kötődésű játékokkal csatlakozzanak a közelgő városünnephez.

– 650 éve város Miskolc. Nagyon fontos számunkra, hogy az ezt ünneplő programok sorában a város kulturális intézményei, így a könyvtár is megmutathassa értékeit, erényeit – hangsúlyozta Papp Ferenc, a kulturális és idegenforgalmi osztály vezetője. – A könyvek által közvetített érték megkerülhetetlen! Az olvasóvá nevelésben, tehát abban, hogy ezek az értékek mindenkihez eljussanak, hatalmas szerepük van a könyvtáraknak.
– A miskolci könyvtárak mindig is többek voltak könyv-tárnál, a gyerekektől az idősekig minden korosztálynak folyamatosan kínálnak különböző programokat a baba-mama klubtól a kézműves foglalkozásokon és koncerteken át az író-olvasó találkozókig és a különböző (ingyenes!) tanfolyamokig – emelte ki többek között a május 4-ei beharangozó sajtótájékoztatón dr. Prokai Margit, a könyvtár igazgatója. – A tavasz beköszöntével érdemes ezt a sokszínűséget egy napba sűrítve bemutatni és kivinni a szabadba.
A majálison bőven lesz alkalmuk barátkozni a betűkkel a gyerekeknek is. A Kávészünet zenekar koncertjével kezdődik, és a Kolompos együttes mulatságával zárul a nap, a kettő között pedig Borókás játszókert és népi kismesterségek bemutatója és játszóháza is várja a kicsiket, utóbbi a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület mestereinek segítségével. A színpadon helyet kapnak a város tehetséges színész-zenész diákjai, „kinyit” az Aranykapu Bábszínház, sőt, egy játékos előadáson még az energiaforrásokról is szó lesz.
A legtöbb programba-játékba azért belecsempészi a szervező fő profilját: a betűt, a meséket, az irodalmat. Nagy lehetőség vár azokra, akik maguk is szeretnek játszani a szavakkal. József Attila-díjas költők – Fecske Csaba, Kiss Ottó, Vörös István, Zalán Tibor – segítik a kisebbeket, hogy kipróbálják a rímfaragást. Vörös István pedig azt is vállalta, hogy a középiskolásokat bevezeti a kreatív írás rejtelmeibe. (A szervezők kérik, utóbbira az érdeklődők regisztráljanak május 6., szerda este 8 óráig a következő e-mail címen: mkatalin@rfmlib.hu – ugyanis előre kapnak egy szórakoztató feladványt!)
Mivel majális, lesznek villámkérdések, könyvkészítő kézműveskedés, óriás betűkirakó, családi, játékos akadályverseny… Érdemes részt venni a játékban, a jó megoldásoknak finom meglepetés lesz a jutalma!

A Könyvtári Majális híres vendégeiről

Vörös István
Vörös István József Attila-díjas költő, prózaíró, kritikus, irodalomtörténész, esszéista, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Nyugati Szláv Nyelvek Tanszékének vezetője, a Kreatív Írás program oktatója.
Zalán Tibor
Zalán Tibor József Attila-díjas költő, író, dramaturg, pedagógus, egyetemi tanár. 2008 óta a Békéscsabai Jókai Színház dramaturgja, színdarabírója. 2015. március 13-án a magyar irodalom területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye
elismeréseként Magyarország Babérkoszorúja díjban részesült.
Fecske Csaba
Fecske Csaba József Attila-díjas költő, publicista. Első versét tizennégy éves korában a Szabad Föld közölte. 1969 óta publikál rendszeresen. Első kötete 1978-ban jelent meg a Magvető Kiadónál Arcok holdudvara címmel. Azóta több mint huszonhét könyve – versek, gyerekversek, mesék – látott napvilágot.
Kiss Ottó
József Attila-díjas költő, író. Szépirodalmat 1996 óta publikál rendszeresen. Írásait minden jelentősebb hazai folyóirat közölte. Publikált többek között az Alföldben, a Jelenkorban, a Tiszatájban, a Forrásban, a Kortársban, a Holmiban. Több munkáját lefordították németre, angolra, franciára, japánra, szerbre, bolgárra, svédre, horvátra, szlovákra és beás nyelvre. A József Attila Kör tiszteletbeli tagja.
Kolompos együttes
Az 1980-as évek végén tűntek fel. Kezdetben táncházi zenekarként, táncegyüttesek kísérőiként váltak ismertté, majd rövidesen önálló koncertjeiken népszerűsítették a magyar és Kárpát-medencei népzenét Svédországtól Szicíliáig, Kanadától Japánig. A magyar gyermekek körében egyik legnépszerűbb együttesként ma is arra törekszenek, hogy megismertessék, megszerettessék a gyerekekkel és szüleikkel a magyar népzenét, néptáncot, régi népszokásokat, vagyis mindazt a páratlan kulturális kincset, amit elődeink hagytak ránk örökségül.

2015. május 9., szombat 10.00–17.00
A II. Rákóczi Ferenc Könyvtár (Miskolc, Görgey u. 11.) előtti tér és Népkert
A programok ingyenesek, a résztvevőket meglepetés is várja!

10.00–10.30 | A Kávészünet együttes műsora – nem csak kávészünet idejére
10.30–11.00 | Ezt süsd ki! – villámkérdések tízóraira, palacsintáért
10.00–16.00 | Játszókert – népi, ügyességi és történeti játékok a szabadban a Borókás Társulattal
(egeres, csigás, békás, dobálós, labirintus, asztali játékok, kézi ügyességi játékok, táblásak, horgászat, karikadobálós, egyensúlyozós, óriásmalom)
10.00–12.00 | Készíts könyvet magadnak!
Ismerkedés a könyvkötés alapjaival a könyvtár munkatársainak irányításával
10.00–13.00 |Mesterségpróba – a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület tagjaival
Ősi mesterségek (agyagozás, csuhézás, nemezelés) bemutatója, és játszóház
10.00–16.00 | Mesehősök ÓRIÁS betűkirakón
Szabadtéri műveltségi játék
11.00–12.30 | Májusi vers aranyat ér…
Rendhagyó találkozás művel, alkotóval, „rímfaragás” kortárs és leendő költőkkel
Résztvevők: Fecske Csaba, Kiss Ottó, Vörös István, Zalán Tibor József Attila-díjas költők, valamint a KÖZÖNSÉG. A beszélgetést Vörös István költő, prózaíró, kritikus vezeti
A „rímfaragás” alatt a Kávészünet együttes zenél
10.30–12.00 | Barangolás állomástól állomásig – a Népkertben és a központi épületben
Játékos akadályverseny a család minden tagjának
13.00–15.00 | Színről színre – középiskolai amatőr színjátszók bemutatkozója
14.00–15.30 | Beavató a kreatív írás rejtelmeibe Vörös Istvánnal – középiskolásoknak
14.00–15.00 |Hová lesz az energia?
Az energiaforrásokról játékosan-kicsiknek és nagyoknak. Dr. Berényi László egyetemei docens előadása
15.00 | Paprika Jancsi kalandjai – az Aranykapu Bábszínház vásári bábjátéka
16.00 | Zárókoncert – mulatság a Kolompos együttessel

fotó: rfmlib.hu / Fésűs Ádám

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek