2024. 07. 29. hétfő

Márta, Flóra
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
A FENYŐFA GONDOZÁSA

A FENYŐFA GONDOZÁSA

A FENYŐFA GONDOZÁSAA karácsonyfa a zöld tavasz eljövetelére emlékeztet. Miért ne várhatnánk a tavaszt élő fenyőfával? A kivágott fenyőfákkal ellentétben az élő, töves karácsonyfa hozzájárulhat saját környezetünk védelméhez.

Boross Dávid kertész:

A fenyőfákról tudni kell, hogy az egész világban mindenhol megtalálhatóak, gyakorlatilag minden kontinensen. Rendkívül szerteágazó növénycsoportról van szó, hiszen egészen a dél-amerikai „araukáliáktól” kezdve a hegyvidéki különböző fekete fenyőkig, az igazi tűlevelű növényekig rengeteget megtalálhatunk köztük, tehát gyakorlatilag az összes kílmához alkalmazkodtak.

Lucfenyő, ezüstfenyő, normand fenyő- csak néhány fenyőfajta, amelyek Magyarországon is népszerűek. A fenyőfák a kicsit hűvösebb, árnyékosabb helyet kedvelik, hazánkban is inkább a hegyvidékeken találhatók a fenyőerdők.

-Ez itt például egy ezüstfenyő, jellegzetessége az ezüstszínű levele. Viszonylag lassan növő fajta, viszont nagyon szabályos alakja van, tehát mindig megtartja ezt a gúla formáját. Vannak hosszabb tűlevelű feketefenyő félék, ezek különböző alakúak lehetnek, tehát nem feltétlenül lesz gúla formát veszik föl. Szintén viszonylag lassan nőnek, nem is annyira szúrósak a levelük a tűlevelük inkább ilyen kicsit ilyen simogatóbb, bolyhos. Nagyon kedveltek a törpefenyők, érdekessége, hogy nem nőnek meg nagyra, azaz egészen kicsikék maradnak. Ilyen picikék. Általában ilyen kis pamacsos, pompomosan nőnek a tűleveleik. Ezt is sokan kedvelik. De rengeteg különböző színű, fajta létezik köztük tehát az ezüstös, kékestől egészen a sötét mély zöldekig. Ami még egy nagyon népszerű, és az utóbbi években egy nagyon divatos fajta, ez az úgynevezett cukorsüveg fenyő. Ugye a nevében is benne van, hogy ilyen cukros üveg formája van. Az ágai, tűlevelei egészen sajátosan helyezkednek el rajta, tehát nem olyanok mint akár a feketefenyő, vagy a normand fenyőé .-mondja a kertész.

Tűlevelű örökzöldet egész évben érdemes ültetni. Az élő fenyőfa könnyen felismerhető zsák-vászonnal borított földlabdájáról, amely összetartja és védi a gyökérzetet. A karácsonyi ünnepekre választott földlabdás fát 10 napnál hosszabb ideig nem javasolt benn tartani a lakásban, mert a növény károsodhat. Ünnepek után kiültethetjük a kertünkbe. Az ültetés előtt azonban hagyjuk elég időt a fának az akklimatizálódáshoz. Tartsuk hűvös helyen, garázsban, pincében, amíg hozzászokik a hidegebb hőmérséklethez. A gyökérzetet nem szabad, hogy fagy érje ezen időszak alatt.

 

Boross Dávid:

Amikor a fenyőt kiültetjük ügyelnünk kell arra, hogy a kiásott gödör legalább a másfél – kétszerese legyen ugye a fenyő földlabdájának, azaz egy lazított föld vegye körül a növényt, így tudnak a gyökerei kellően megerősödni. És érdemes valami szerves trágyát, vagy humuszt alkalmazni, amellyel az ültetést megkönnyítjük, illetve a növény későbbi fejlődését.

Fontos, hogy öntözzük az elültetett fát. Kezdetben gyakran, majd a begyökeresedés után egyre ritkábban, de fontos, hogy az öntözővíz minden esetben átitassa a talajt a teljes gyökérzet aljáig.

Ezeknek a fenyőféléknek elég általában a természet által adott víz. Értelemszerűen az első évben ügyeljünk egy kicsit valóban, amikor a nagyon-nagy nyári kánikulai nem is néhány nap, inkább egy-két hét van, akkor két-három naponta esténként egy vödör vizet nyugodtan rá lehet borítani egy-egy fenyőre. A beültetés után mindenképp egy-két hétig azért még segítsünk rá a természet adta vízre is.-mondja Boross Dávid.

Ha gyökeres fenyőfát választottunk karácsonyra, akkor gondosan kell összeválogatni a díszeket. Az élő fenyőnek ugyanis árt, ha izzósort, gyertyákat használunk, vagy nehezebb díszeket helyezünk rá.

-Freepress.eu-

 


 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek