2024. 07. 5. péntek

Emese, Sarolta
1 EUR 393 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Az év végéig lehet visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe
Az év végéig lehet visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe

Az év végéig lehet visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe

Az év végéig lehet visszalépni az állami nyugdíjrendszerbeAz év végéig lehet visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe, az arra jogosultaknak december 31-ig kell jelezniük magánnyugdíjpénztáruknál, ha vissza akarnak térni a társadalombiztosítási (tb) nyugdíjrendszerbe. A határidő elmulasztása jogvesztéssel jár. A magánnyugdíjpénztári tagok egy része számára az Országgyűlés által 2009. június 29-én elfogadott törvény lehetővé tette, hogy 2009. december 31-ig visszaléphessenek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe. A lehetőség azon pénztártagok számára nyílt meg, akik 2008. december 31-ig betöltötték az 52. életévüket, és önként (nem pályakezdőként) váltak magánnyugdíjpénztári taggá. Pénztári szakemberek 55-57 év felett célszerűnek látják a visszalépést.

A törvény lehetőséget ad arra is, hogy akik számára 2009. július 9-ét megelőzően tb öregségi nyugellátást állapítottak meg, és tb nyugellátásuk összegét (pénztári tagságukra tekintettel) 75 százalékos mértékben határozták meg, 2009 végéig kérhessék nyugellátásuk összegének ismételt megállapítását, a pénztártagság figyelmen kívül hagyásával.

Az utóbbi kör esetében feltétel, hogy ha korábban pénztári szolgáltatásban részesültek, annak összegét a kérelem benyújtásától számított 30 napon belül visszafizessék. Ez gyakran csak néhány tízezer forint visszafizetését jelenti, cserébe a tb járadék 25 százalékáért.

Annak, aki a visszalépés mellett dönt, vagy megállapított nyugellátása módosítását kéri, erre vonatkozó kérelmét legkésőbb 2009. december 31-ig dokumentált módon – például tértivevényes levélben – el kell juttatnia ahhoz a magánnyugdíjpénztárhoz, ahol tag, illetve ahol utoljára tag volt. A határidőt feltétlenül be kell tartani, mert elmulasztása jogvesztéssel jár. A kérelemben fel kell tüntetni a kérelmező nevét, lakcímét és TAJ számát az egyértelmű azonosíthatóság érdekében. A magánnyugdíjpénztári szektorban megközelítően 130 ezer tag élhet a visszalépési lehetőséggel.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek

Mágnesező
A görög sofőr több mint egymillió forintja bánta a sietségét. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei az M44-es autóút…