2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria programja

2015. március 22-28.


* Március 22., vasárnap 10-18 óra – „Pannon-tenger Múzeum” (Miskolc, Görgey u. 28.)
A VIZ NEM JÁTÉK! VAGY MÉGIS?!
Fizikai és kémiai kísérletek a víz világnapján

A Herman Ottó Múzeum Pannon-tenger Földtörténeti és Természetrajzi Tára a Miskolci Egyetem Földtudományi Kar Környezetgazdálkodási Intézetével közösen játékos, ismeretterjesztő programokkal vár minden kedves érdeklődőt a Víz Világnapja alkalmából. A rendezvény keretében többek között a felszín alatti vizek modellje, a geomorfológiai terepasztal, a vizes talajokat bemutató monolithok segítenek a vízzel való rendhagyó barátkozásban. A Pannon-horgászverseny, a Pikkely-póker, a Vízi szörnyek kirakói vagy a szennyvizeink mikroszkópos vizsgálata további biztosítékot nyújt arra, hogy ezen a napon pozitív élmény nélkül senki se menjen haza!

* Március 24., kedd 17 óra – Herman Ottó Múzeum Kiállító Épülete (Miskolc, Papszer 1.)
SIDLÓ GÁBOR FOTÓMŰVÉSZ ÉLETMŰ KIÁLLÍTÁSA (1930-2014)
Megnyitja: Sidló Mariann vizuális és környezetkultúra tanár

Sidló Gábor körzeti és bányaorvosként dolgozott 44 éven keresztül. Az amatőr fotómozgalomnak egyetemista korától volt aktív részese, a fényképezés mellett támogatta amatőr társai munkáját is. A magyar portré és életkép-fotózás erényeit csillantotta meg képeiben, ezen kívül a természet szolgált témául számára. A mozgalom keretein belül rendszeresen kiállított, díjakat nyert. A Miskolci Fotóklub Az egyesület tiszteletbeli elnökének választotta, hiszen már a kezdetektől ott bábáskodott létrejötténél és később is végig aktívan részt vett annak munkájában. Életének utolsó pillanatáig, már meggyengült szemmel is még fotózott.
Emlékezetesebb egyéni kiállításai: Jubileum 75/50, Élet-képek, Harmadik oldalam, Hawaii anziksz, Fák.
Munkássága elismeréséül 2003-ban Aranydiplomás fotóművész címet, 2004-ben közösségépítő tevékenysége jutalmául Életmű-díjat kap a MAFOSZ-tól.
(április 26-ig)

* Március 25., szerda 17 óra – Rákóczi-ház (Miskolc, Rákóczi u. 1.)
GONDOLATPIRUETT
Szemere Bertalan Szakközépiskola Tánctagozatának előadása a Gondolatmenet című kiállításhoz
A Szemere Bertalan Szakközépiskola táncosai a tárlat hangulatát és üzeneteit jelenítik meg a mozdulatok nyelvén. Az előadás az együttgondolkodás útján alkotott szösszenetek, az önálló munkák és a hagyományokra épített koreográfiák forgataga egy-egy gondolat körül.

* Március 27., péntek 17 óra – Feledy-ház (Miskolc, Deák tér 1.)
IRODALMI FONÓ
KRIZA JÁNOS ÉS A KLASSZIKUS SZÉKELY NÉPBALLADÁK
Dr. Mózes Huba irodalomtörténész előadása
A tárlatot bemutatja: Hajdú Ildikó kurátor
Közreműködik: Balázs István, Koncz Károly, Ötvös Éva, Petri Nóra

Kriza Jánosra emlékezik a Feledy-házban megtekinthető KÁDÁR KATA – Ballada illusztrációk Kriza János emlékére című kiállítás, amely népballadák által ihletett alkotásokat mutat be. Válogatást láthatnak a Gödöllői művésztelepen a 20. század elején dolgozó művészek munkáiból (mint például Nagy Sándor, Undi Mariska, Diósy Antal), illetve Domján József meseszerű színes fametszeteiből. Ismert és talán kevésbé ismert balladák röpítenek vissza minket térben és időben a régmúlt népi világába, a zord, leginkább tragikus eseményekre, élethelyzetekre épülő székely vagy az alföld hangulatából táplálkozó magyar balladák kevésbé komor emlékezetébe.
Irodalom és képzőművészet fonódik egybe ismét a Feledy-házban, amelyhez még további két érdekes előadás kapcsolódik:
április 1., szerda 17 óra – Balladaábrázolás a gödöllői művésztelepen – Őriné Nagy Cecília művészettörténész előadása
április 8., szerda 17 óra – Domján József művészete – Magyar Kálmán, az Amerikai Magyar Múzeum igazgatójának előadása

* Március 28., szombat 10 óra  – Rákóczi-ház (Miskolc, Rákóczi u. 1.)
GYERMEKFOGLALKOZÁS
Az ünnepi délelőttön óvodás és kisiskolás gyermekekkel érkező családok ismerkedhetnek meg a Gondolatmenet című kiállítás hittel foglalkozó kiállítási anyagával. A program részeként, az emléknaphoz kapcsolódóan játékos feladványokkal és kreatív tevékenységgel várjuk az érdeklődőket.

* Március 27-28. – Színészmúzeum (Miskolc, Déryné u. 3.)
SZÍNHÁZI VILÁGNAP
Egész napos programok, játékok a színház világáról kicsiknek és nagyoknak

Március 27., péntek 9-16 óráig
Meseszínház – Egész napos foglalkozássorozat gyerekeknek
Ezen a napon meseszínházzá változik a Színészmúzeum, ahol a színház világáról szóló történetek elevenednek meg. A mesemondásokat vidám, kreatív játékok egészítik ki. Horváth Márta: Dániel színháza c. meséjének segítségével egy izgalmas kalandtúra keretében járhatják be a színházi kulisszák világát. Fabók Mariann: Rómeó és Margaréta c. vidám meséje pedig egy varázslatos egérszínház születését tárja az érdeklődő kicsik és kicsit nagyobbak elé.

Március 28., szombat 11 óra
Játsszunk bábszínházat!
Hogyan jutottak el a Távol-Keletről Európába a különböző bábtípusok, hogyan kelthetők életre a mozdulatlan fababák? – többek között erről mesél a játékos foglalkozás. A kisebbeket bábos mese, a nagyobbakat művelődéstörténeti érdekességek várják ezen a vidám délutánon.

Március 28., szombat 14 óra
Színházi séta
Induljunk Déryné és a Latabárok nyomába, s a miskolci utcaköveket taposva idézzük meg a miskolci színjátszás múltját, a magyar színház kezdeteit! Indulás a Színháztörténeti és Színészmúzeumtól (Miskolc, Déryné u. 3.) Útvonal: a Déryné utca színházi emlékhelyei, a Sötét kapu, Avasi temető. Túravezető: Mikita Gábor színháztörténész. Időtartam: kb. 60 perc. A múzeum megtekintését is magába foglaló séta kedvezményes részvételi díja egységesen 300.-Ft.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…

További cikkek