2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Változik a szociális ellátási rendszer

A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendszere 2015. évben jelentősen átalakul. A kapcsolódó fő szabályozási elemek, már március 1-jével életbe lépnek.

Ezen belül az állam és az önkormányzatok segélyezéssel kapcsolatos feladatai egyértelműen elválnak egymástól.
A jelenleg jegyzői hatáskörben lévő aktív korúak ellátásának megállapítása, a járási hivatalok hatáskörébe kerül. Az aktív korúak ellátásával kapcsolatban kétféle ellátástípus állapítható meg. Egyrészt a foglalkozást helyettesítő támogatás, másrészt az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás (ez egy új ellátás, a korábban rendszeres szociális segélyre jogosultak egy része erre válik jogosulttá).
Fontos rögzíteni, hogy a februári járandóságot március elején még az önkormányzatok fizetik, a helyben szokásos módon.
Az újonnan a járási hivatalokhoz kerülő ellátáson túl, továbbra is a járási hivatalok hatáskörébe tartoznak az alábbi ügykörök: alanyi ápolási díj, időskorúak járadéka, közgyógyellátás, egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság.
Az ellátások iránti kérelmeket a kérelmező lakcíme szerint illetékes járási hivatal ügyfélszolgálatain, a kérelmező lakcíme szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál, a közös önkormányzati hivatalánál, illetve a kormányablakoknál lehet benyújtani.
Az egyes járásokhoz tartozó településeken, a települési ügysegédek a megszokott ügyfélfogadási rendben teljesítik a szociális ellátásokkal kapcsolatos feladatokat,- kaptuk a tájékoztatást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivataltól.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek