2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Miskolc a digitális város

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Észak-magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Miskolci a Digitális Város” című,  projektjében diszpécserközpont létrehozását és rendszámfelismerő rendszer kiépítését valósította meg. Diszpécserközpont
A diszpécserközpont kialakítása során a Miskolci Önkormányzati Rendészet jelenlegi, mobil telefonos eszközökön keresztül történő kommunikációja helyett új, digitális helymeghatározásra is alkalmas, rádiórendszer kiépítése történt meg. Ezzel párhuzamosan beszerzésre kerültek a rádiórendszer használatára alkalmas kommunikációs eszközök és készülékek is.
A diszpécserközpont elsődleges feladata, hogy biztosítsa az ügyeleti szolgálat számára a valós idejű összeköttetést a rádiós végkészülékeket használó járőrökkel. A digitális összeköttetés lehetőséget biztosít arra, hogy rendkívüli esemény bekövetkezésekor soron kívül fel lehessen venni a kapcsolatot a rendszerben lévő társ-szervekkel (rendőrség, mentők, katasztrófavédelem stb.).
A diszpécserközpont informatikai rendszerén keresztül biztosítja a hívások bizalmas és biztonságos kezelését, a hívások kezdeményezését és rögzítését. A rendszer a vevőkészülékek által küldött GPS-pozíciók alapján lehetővé teszi a járőrök helyének meghatározását és grafikus, térképes megjelenítését, útvonaluk nyomon követését. A rendszer rögzíti és naplózza a beérkező és a kezdeményezett hívásokat, valamint a rögzített hanganyag visszakeresését.
A rádiórendszert működtető szoftver mindezek mellett alkalmas rugalmas forgalomszervezési feladatok megoldására is.

Rendszámfelismerő rendszer:
Miskolcon már működik a belvárosi rendszámfelismerő rendszer, aminek segítségével ellenőrizni tudják a belvárosi védett övezetbe behajtó járművek engedélyének érvényességét.
A rendszámfelismerő rendszer bővítése ennek a továbbfejlesztését, és az ellenőrzött terület kiterjesztését jelenti a város más területeire, a Miskolcról be- és kivezető útszakaszokra.
A rendszámfelismerő rendszer működése teljesen automatikus. A kamerák előtt elhaladó jármű rendszámát a központban elhelyezett szerver leolvassa és értékeli. A szerveren futó szoftver alkalmas arra, hogy a jármű adatait összevesse a Belügyminisztérium Központi Nyilvántartási rendszerében szereplő adatokkal, így abban az esetben is jelzést ad, ha például lopott, vagy körözés alatt álló járművet észlel.

A rendszer a begyűjtött adatokat automatikusan egy űrlapon rögzíti, így a rendészet munkatársainak már csak ezt, illetve a riasztásokat kell majd ellenőrizniük.

A diszpécserközpont és a rendszámfelismerő rendszer fejlesztésének célja közvetlen és közvetett módon a közbiztonság javítása, az állampolgárok biztonságérzetének növelése.

A beruházások összköltsége – 100 %-os támogatási intenzitás mellett – nettó 32 millió forint (bruttó 40,64 millió forint).

A fejlesztés az Észak-magyarországi Regionális Operatív Program keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek