2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Majdnem eltűnik az egészségtelen transz-zsír a polcokról

Majdnem eltűnik az egészségtelen transz-zsír a polcokról

A mai naptól jelentősen csökken az esélye annak, hogy véletlenül transz-zsírt eszik az ember. Az ÁNTSZ becslése szerint a szigorítás miatt évente 3-6 ezer ember halála is megelőzhető. Teljes tiltásról azért még nincs szó.

2015. február 18-tól minden egyes, a hazai kiskereskedelmi   forgalomban kapható élelmiszernek meg kell felelnie a transz-zsírsav tartalmat korlátozó rendelet előírásainak. Lejár a türelmi idő, le kell szedni a nem megfelelő termékeket a polcokról. Az egy évvel ezelőtt életbe lépett rendelet pozitív hatása már érezhető az ÁNTSZ szerint, és máris csökkent az egészségügyi kockázatot jelentő élelmiszerek száma

Teljes tiltásról még nincs szó

A türelmi idő lejárta azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben még ki lehetett árusítani a rendeletnek nem megfelelő termékeket. 2015. február 18-tól már ezt sem lehet. A jogszabály azonban nem teljesen tiltja a transz-zsírsavak jelenlétét a termékekben.

A teljes tiltás helyett úgy fogalmaz, hogy tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amelyben a végső fogyasztó számára átadott vagy értékesített élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

A feldolgozott, több összetevőből álló élelmiszerek esetében, ha az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 20%, az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 4 grammot.

Illetve az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 3%, az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 10 grammot.

Mit tehetünk, ha mindenképpen el akarjuk kerülni?

Kerüljük a „hidrogénezett” vagy „keményített” növényi „zsír” vagy „olaj” összetevőt. A kockázatos termékek között a legnagyobb arányban kekszek, nápolyik, teasütemények, csokoládéízű termékek, szaloncukrok és cukrászsütemények fordultak elő. Ennek alapján a becsült lakossági bevitel átlagos fogyasztást feltételezve 6,8 gramm, de nagyfogyasztók esetében 50(!) gramm is lehetett.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek