2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Elfogadták a költségvetést és a középtávú gazdasági programot

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés csütörtöki ülésén több, mint egy tucat előterjesztés szerepelt, amelyek közül kiemelkedett a 2015. évi költségvetés és a megyei önkormányzat középtávú gazdasági programjának az elfogadása.

A határozatképesség megállapítását és a napirend elfogadását követően a Szitka Péter (MSZP) lemondásával megüresedett helyet betöltve átvette megbízólevelét és letette a képviselői esküt Nyakó István. A 2015. évi költségvetés fő adatait dr. Kovács János főjegyző ismertette. Elmondta, hogy a bevétel 80 százaléka állami támogatás, 12 százaléka pályázati pénz, 8 százaléka saját bevétel. A kiadások 67 százaléka a bér és a járulék, 24 százaléka dologi, 7 százaléka átadott pénz, 2 százaléka pedig felhalmozási kiadás. A létszám továbbra is 36 fő. A takarékosságnak és a pályázati pénzeknek köszönhetően stabil a likviditása az önkormányzatnak.

Szűcs Erika (DK)  elismerte, hogy a törvényi előírásoknak megfelel az előterjesztés. Az adatokat elemezve arra a megállapításra jutott, hogy kevés pénz jut a területfejlesztésre. „Eszközökkel is alá legyen támasztva a célkitűzés”- jelentette ki. Lukács András (MSZP, frakcióvezető) megjegyezte, hogy a jó szándék kevés, konkrét döntési kompetenciára lenne szükség a területfejlesztéssel kapcsolatban. Török Dezső (Fidesz-KDNP), a közgyűlés elnöke kitért arra, hogy adottak a feltételek a megyei önkormányzat előtt álló feladatok ellátására, az uniós pályázati rendszerben pedig a források is biztosítva lesznek hozzá. A magyar megyék számára elérhető 800 milliárd forintból a legtöbb, 93 milliárd forint Borsod-Abaúj-Zemplén számára van elkülönítve. A jelenlegi állás szerint nyáron indulhatnak a pályázatok, ősszel az értékelés és várhatóan az év végén a szerződéskötések kezdete.  A közgyűlés elfogadta a költségvetést.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság 2014., második félévi tevékenységéről Bánná dr. Gál Boglárka (Fidesz-KDNP), a bizottság elnöke tartott beszámolót. Emlékeztetett rá, hogy decemberben 10 millió forintot nyertek az értékek népszerűsítésére, ebből már elkészült az értéktár logója, egy falinaptár, valamint a közgyűlés előtt megnyitott, a cigándi apróbélest bemutató tárlattal egy kiállítás sorozat vette kezdetét. Káli Sándor (MSZP) az értékek sokoldalú gyűjtését, rendszerezését, sorrendbe állítását szorgalmazta, illetve javasolta az utazási irodák tájékoztatását. Török Dezső bejelentette, hogy egy motivációs levél kíséretében megyénk minden polgármesterének elküldték az értékeket bemutató falinaptárt. A sorrend felállításával kapcsolatban viszont kétségei vannak. A testület elfogadta a beszámolót.

A középtávú gazdasági programmal kapcsolatban is több hozzászólás hangzott el, Pasztorniczky István (Jobbik) például szorgalmazta a népesség gazdasági aktivitásának a növelését, illetve a kormánypárti polgármesterek, országgyűlési képviselő lobbizását.  Szűcs Erika szerint ez a dokumentum csak a fél megye programja, a másik felét fel kellene ébreszteni tecchalotti állapotából. Lukács András reményét fejezte ki, hogy többet fognak teljesíteni, mint ami a programban szerepel. Török Dezső emlékeztetett rá, hogy a 93 milliárd forintos megyei keretben óriási lehetőség van, különösen mivel a 100 százalékos támogatásnak köszönhetően nincs szükség önrészre. A polgármesterek készüljenek fel a pályázatokra, ötlet, alkotókedv kérdése mennyire tudnak élni a lehetőségekkel.

Tájékoztató hangzott el a Megyei Fejlesztési Ügynökség által elnyert pályázatok állapotáról. A három projekt közös nyitórendezvényét várhatóan február vége felé tartják.  Zárt ülés keretében tárgyalt a közgyűlés a közbiztonsági és a tűzbiztonsági díj adományozásáról, valamint két, a Megyei Fejlesztési Ügynökséggel kapcsolatos javaslatról.

Fotó:Török Dezső (középen) szorgalmazta, hogy a települések készüljenek fel a nyáron megnyíló fejlesztési pályázatokra

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek