2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Időjárás-jelentés – 2015. február 07.

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Az időjárási helyzet Európában
Az 55. szélességi kör mentén nyugat felől anticiklon nyúlik be messzire a kontinens fölé. Területét jobbára hideg levegő tölti ki, Németország és Lengyelország térségében még napközben is fagy. Ettől északabbra és délebbre is enyhébb az idő. A Mediterráneumban egy nyugat-keleti irányban elnyúló ciklonális mező található, amelyből elsősorban a Balkán-félsziget északi felén sokfelé havazott. Olaszország déli tájain és Görögországban ugyanakkor 15, 20 fokot is mérnek, ezért ott eső esett. A Skandináv-félsziget fölött gyorsan vonuló frontok haladnak át, itt az átlagnál enyhébb az idő, a hőmérséklet napközben több fokkal fagypont fölé emelkedik. Ettől keletebbre, a Kelet-európai-síkság területén azonban jelentős (40-80 cm) hóréteg halmozódott fel, és zord téli időjárás uralkodik arrafelé.

A Kárpát-medencét vasárnap hajnalban már eléri az a hidegfront, amely egy nappal korábban még Norvégia partjai mentén okozott hózáporokat, hózivatarokat és viharos szelet.
Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

Délutánra a déli megyékben is csökken a felhőzet, másutt derült marad az ég. Az éjszaka második felében észak felől fátyolfelhők sodródnak térségünk fölé, vasárnap pedig vastagabb felhők is érkeznek, de a felhőátvonulások mellett több-kevesebb napsütésre is számítani lehet.

Hajnalig csapadék nem várható, ugyanakkor vasárnap szórványosan hózáporok, hódarazáporok, egy-egy hózivatar is kialakulhat. Legnagyobb eséllyel és számban az Alföld déli részén lehet csapadék, ott estére néhány centiméteres hótakaró is kialakulhat. Szombaton a még szeles területeken is mérséklődik a légmozgás, vasárnap hajnaltól azonban nagy területen viharossá fokozódik az északira forduló szél, amely a Dél-Dunántúlon erősebb hófúvást eredményezhet. A legerősebb széllökések a Dunántúlon hózáporok idején elérhetik a 80-85 km/h sebességet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -10 fok között várható, de a hófedte Dél-Dunántúlon -10, -15 fok között valószínű.
A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 0 és +5 fok között alakul.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek