2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A kormány a bankokra bízná a hitelplafon megállapítását
A kormány a bankokra bízná a hitelplafon megállapítását

A kormány a bankokra bízná a hitelplafon megállapítását

A kormány a bankokra bízná a hitelplafon megállapításátAkár már a jövő héten tárgyalhat a kormány a lakossági forint- és devizahitelezés szigorításáról szóló előterjesztésről – olvasható a Napi Gazdaság hétfői számában. A készülő rendelettervezet szerint az új kölcsönök, illetve lízingszerződések esetén a bankoknak kötelezően vizsgálniuk kell a leendő adósok hitelképességét, nem lesz elégséges a hitel nyújtásához pusztán a fedezet. A javaslat szerint minden banknak kötelező lesz meghatározni azt a hitelezhetőségi limitet, amit a háztartási jövedelemhez kötnének.

Az eredeti elképzelések szerint ezt a korlátot a rendelet állapította volna meg, ám végül a bankokkal kötött egyezség szerint a jövedelemlimitet minden banknak magának kell megállapítania egy, a bank által kidolgozandó egységes szabályrendszer alapján.

A hitelezhetőségi limitet a háztartás jövedelmeinek arányában határoznák meg: vagyis az elérhető legmagasabb hiteltörlesztő-részletet a háztartás jövedelmi szintjéhez kötnék a forinthitelek esetében – olvasható a lapban.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek