2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Túrák és karbantartás

Január 12-30 között zárva a Miskolctapolcai Barlangfürdő
Mint ahogy az utóbbi időben év elején, úgy most is karbantartásra kerül sor a Miskolctapolcai Barlangfürdőben. Ilyenkor nemcsak bezárják a fürdőt, hanem rendhagyó módon megnyitják azt az érdeklődők előtt: ekkor van lehetőség száraz lábbal bejárni a barlangrészeket, medencéket.

Ellenőrzés, javítás
– Évről évre visszatérő feladat a barlangi rész sziklafalazatának ellenőrzése, javítása. Ezt a munkát mindig el kell végezni, hiszen a vendégek biztonsága nagyon fontos – kezdte a munkáról szóló beszámolót Bodnár László, a Barlangfürdőt is üzemeltető Miskolci Turisztikai Kft. főmérnöke. – A munkát sok esetben alpintechnikai módszerrel és kézi szerszámokkal, kalapáccsal, stangával végzik. A szükség szerinti javításokhoz habbetont használnak, amely nem üt el a sziklafaltól, tehát a javítás nem látványos. A sziklafalazat javításának része az elmozdulások ellenőrzése, mérése. Ezeket az előző évek adataival tudjuk összehasonlítani és ebből következtetni, volt-e mozgása a barlangnak, a hegynek. Bármilyen veszélyt jelentő mozgást eddig nem tapasztaltunk, így a rendszeres karbantartásnak is köszönhetően teljes a vendégek biztonsága– tette hozzá a főmérnök. A többi munkarészről szólva elmondta: teljes ellenőrzés alá esik a barlangi tér világítási és vészvilágítási rendszere, elvégzik a szükséges festési munkákat, valamint a gyógyászati rész hőközpontját is felújítják. A Barlangfürdő területén lévő termálkút karbantartása is ilyenkor történik, az idén az elmúlt években szokásos falazatjavításokon túl innovatív műszaki megoldással a termálvíz hőmérsékletét is növelni kívánják. Mindezek mellett megkezdik az öltözőszekrények cseréjét.
A karbantartás, nagyjavítás kezdete január 12, vége január 30, vagyis a munkák elvégzésére 19 nap áll rendelkezésre. A nyitás időpontja 2015. január 31, szombat, vagyis január utolsó, február első hétvégéjén már fogadja vendégeit a Barlangfürdő.
Száraz lábbal a Barlangfürdőben
Ebben az évben is lesz gyalogtúra, míg a Barlangfürdő karbantartási munkálatai tartanak. Január 24-én, szombaton várják azokat, akik kíváncsiak arra, milyen séta közben Európa egyedülálló, természetes barlangfürdője, úgy, hogy a medencékben közben nincs víz. – Akik már voltak, általában újra eljönnek, mert soha nem tapasztalt élményt kapnak ezen a rendhagyó barlangtúrán – mondta Pásztor Imre, a Miskolc Holding kommunikációs vezetője, aki idén már harmadszor jelentkezik a túrára. – Bepillantást nyerhetünk a „barlangfalak” mögé, feltárul a kazánok, csövek rejtett világa, képet kaphatunk a fürdő üzemeléséről, de bemehetünk olyan elzárt területekre, vagy megnézhetünk olyan barlangi járatokat is, amelyeket máskor nem.
Az elmúlt évekhez hasonlóan a túra idén is regisztrációhoz kötött, ezt az alábbi címen tudják megtenni: info@barlangfurdo.hu. A túrák pontos időpontjáról a www.barlangfurdo.hu oldal ad bővebb felvilágosítás. A túrabelépő ára 600 Ft/fő.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek