2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • A „.eu” internetes domain már az EU összes nyelvén elérhető
Szimulációs technológia segítheti a jövőbeni pénzügyi válságok megelőzését

A „.eu” internetes domain már az EU összes nyelvén elérhető

A „.eu” internetes domain már az EU összes nyelvén elérhetőA mai naptól kezdve az európai polgárok, vállalkozások és szervezetek az Európai Unió mind a 23 hivatalos nyelvének összes karakterét használhatják a domainnevekben. Ez azt jelenti, hogy a bejegyzők görög vagy cirill neveket is használhatnak, mint pl. www. διαδίκτυο .eu vagy www.роуминг.eu . Ezt a Bizottság által 2009 júniusában elfogadott új uniós szabályozás teszi lehetővé.

„A nemzetközi domainneveknek a .eu európai felső szintű domain alatti használata jelentős lépés egy valóban globális, de ugyanakkor a helyi sajátosságokat is szem előtt tartó internet létrehozásában. Számos internetfelhasználó olyan országokban él, ahol a legtöbb nyelv nem a latin ábécét használja, és ők természetesen saját írásmódjukat szeretnék viszontlátni a képernyőn, – mondta Viviane Reding, az információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztos. – A nemzetközi domainnevek a .eu névtartomány alatt történő elindítása megfelelő megoldás nyújt a többnyelvű és multikulturális Európa igényeire.”

A nemzetközi domainnevek (IDN) olyan internetes domainnevek, amelyek a latin abécé az „a–z” betűk, a „0–9” számjegyek és a „-” jel által határolt 26 karakterén kívül eső karaktereket is tartalmaznak. A .eu tartomány alatt bejegyezhető domainnevekre egészen a mai napig az említett karakterkorlátozások voltak érvényben, de immár az EU hivatalos nyelveiben használt különböző karakterek széles választékát is fel lehet használni.

A Bizottság úgy döntött, hogy a .eu európai felső szintű névtartományban az EU minden hivatalos nyelvének karakterét lehessen használni. Ezt a nemzetközi domainnevek teszik lehetővé: Immár a .eu alatt lehetőség van olyan domainneveket is bejegyezni, amelyekben szerepelnek például az „à”, „ą”, „ä”, „ψ” és „д” karakterek is. Az Európai Unió állampolgárai, vállalkozásai és szervezeti olyan domainneveket is bejegyeztethetnek majd, amelyek nem a latin írásmódot követik – ez alapvetően fontos például a görög és a bolgár nyelvek esetében. A spanyol és baszk nyelv esetében lehetőség lesz a „ñ”, a francia, a portugál és a katalán esetében pedig a „ç” karaktert tartalmazó domainnevek bejegyzésére.

A többnyelvűség a regisztrációs lehetőség 2006-os indulása óta nagyon fontos szempont a .eu domainnevek esetében. A vonatkozó jogi keretek például úgy rendelkeznek, hogy a .eu domainnevek bejegyzését és a bejegyzési határozatokat a Közösség minden hivatalos nyelvén közzé kell tenni, valamint a hivatalos nyelvek ábécéjében használt bármely karaktert használni lehessen a domainnevek bejegyzése során.


Következő lépések

A mai naptól kezdve a .eu felső szintű domain (TLD) alá bejegyzett nevekre a nemzetközi domainnevek (IDN) szabályai érvényesek. Például az europa.eu internetcímben a „.eu” a felső szintű domain, míg az „europa” a felső szintű domain alá bejegyzett domainnév.

A Bizottság a .eu felső szintű domainnév nemzetközi változatainak (pl. az „eu” görög vagy cirill írásmódjának) a lehető leggyorsabban történő bevezetésén is dolgozik. Reding biztos asszony a novemberi Internetirányítási Fórumon tájékoztatta Rod Beckstromot, az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) vezérigazgatóját a Bizottság terveiről . Ha az ICANN jóváhagyja a .eu felső szintű domain nemzetközi elnevezéseit, az EU-ban domainnevet bejegyzők a teljes internetes címet (azaz mind az „europa”, mind a „.eu” összetevőt) saját írásmódjuk szerint jegyeztethetik be.

Előzmények

Az európai .eu felső szintű domaint az EU hozta létre, de üzemeltetését az EURid nevű non-profit magánszervezet végzi. A belga, cseh, olasz, svéd és szlovén nyilvántartók 2005-ben indították el a .eu domain alatti szolgáltatásaikat.Jelenleg több mint 3 millió bejegyzett .eu domainnevet tartanak nyilván.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek