2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Díjazták az alkotókat Miskolcon

VÁLOGATNI JÓ! – 18 ISKOLÁBÓL KÖZEL KÉTSZÁZ PÁLYAMUNKA ÉRKEZETT A KÖRNYEZETVÉDELMI RAJZPÁLYÁZATOKRA

Iskolásokkal és szüleikkel, tanáraikkal telt meg a miskolci Városháza aulája kedden, ahol a Miskolc Térségi Konzorcium által a településein élő általános és középiskolások számára hirdetett alkotói pályázatok díjait adták át. A díjátadó ünnepség a legsikerültebb alkotásokból rendezett kiállítás megnyitója is volt egyben: a környezetvédelem, azon belül is a hulladékok keletkezésének és kezelésének problémakörével kapcsolatos rajzok és makettek december 2-ig láthatók az aulában.

A beküldött pályamunkák nemcsak arra szolgálnak bizonyságul, hogy az iskolás korosztályok tagjai között sok a kreatív, művészi tehetséggel is megáldott diák, hanem hogy közülük sokan értik a környezetvédelem fontos kérdéseit. Az érdeklődést jól jellemzi, hogy a két kategóriában kiírt rajzpályázatra 18 iskolából összesen 194 alkotást küldtek be sokféle technikával és megközelítéssel. 103 munka érkezett az alsósoktól, 91-et küldtek be felső tagozatos ifjú alkotók.

Egy másik pályázat keretében hulladékból készített „műalkotásokat” (szobrokat, kollázsokat, vagy építményeket) várt a Konzorcium. Itt a beküldőknek alaposan át kellett gondolniuk a napjainkban megszokott és az egy évszázaddal ezelőtti hulladékkezelési, hasznosítási gyakorlatot, a „modern” háztartások és a hagyományos paraszti porták hulladékkezelési szokásait – majd ezt műalkotássá formálni. Erre a pályázatra 7 általános és középiskola összesen 36 alkotással nevezett. Díjakat osztottak emellett film/videó kategóriában is.

Mint ismeretes, ezekben a napokban is zajlik, és 2015 tavaszára teljesedik ki az a környezetvédelmi fejlesztési program, amelynek keretében a hulladékgazdálkodási rendszer korszerűsödik Miskolcon és vonzáskörzetének 36 településén. A „Miskolc és térsége települési szilárdhulladék-kezelési rendszerének továbbfejlesztése” című program fő célja a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének csökkentése – amelynek legfontosabb eszköze a hulladékok szelektív gyűjtése. A cél megvalósítása érdekében a program által érintett települések családi házas övezeteiben teljes körűen elindul a házhoz menő szelektív gyűjtés, illetve Hejőpapiban mechanikai hulladék-előkezelő mű épül, amely a lakossági kevert hulladékokból energetikailag hasznosítható, illetve értékesíthető másodnyersanyagokat állít elő.

A diákok számára meghirdetett pályázatok annak a szemléletformáló kampánynak a részei, amelynek révén a Térségi Konzorcium a fiatal korosztályok bevonásával szeretné fölhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, és a Miskolcon és környékén most korszerűsödő hulladékgazdálkodás jelentőségére, segítve a szelektív gyűjtés gyakorlatának elterjesztését.

A díjakat a Térségi Konzorcium képviseletében Pfliegler Péter, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere adta át, aki a kiállítást megnyitva ezt hangsúlyozta: a 234 beérkezett pályázat azt mutatja, hogy a gyerekek nem csak az alkotás kedvéért pályáztak, hanem szívesen foglalkoztak a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával, a környezettudatos gondolkodásmód témakörével.

Az alsó tagozatosoknak hirdetett rajzpályázatot Huszár Vera, a miskolci Könyves Kálmán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kaffka Margit Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Tagiskolája diákja nyerte.
A felsős rajzpályázat első helyezettje Oláh Andrea a miskolci Könyves Kálmán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kaffka Margit Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Tagiskolája diákja.
A hulladékból műalkotást kategória győztese a Bükki Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola hetedik osztálya.
A filmpályázat első díját Nagy Péter, a Miskolci Szemere Bertalan Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium tanulója nyerte.

A díjazottak környezetbarát termékekre beváltható, értékes vásárlási utalványokat, illetve „háztartászöldítő” csomagokat kaptak. A további helyezések sorrendje és a díjnyertes alkotások a www.valogatnijo.hu honlapon tekinthetők meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek