2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Országos szakmai vitanap a sokszorosított grafika helyzetéről

Országos szakmai vitanap a sokszorosított grafika helyzetéről

Már a XXVI. Miskolci Grafikai Triennále felhívásában és a szeptember 4-én tartott finisszázson is jelezte a Miskolci Galéria, hogy tanácskozást szervez a szakma képviselői számára, melyen megvitathatóak azok a kérdések, melyek nem csak az idei tárlat apropóján merültek fel, de akár évek óta görgetjük magunk előtt megválaszolatlanul.

Mint rendező szerv úgy érezzük, hogy mindenképpen reflektálni kell azokra a történésekre, melyek befolyásolják a grafika és a grafikai kiállítások jelenét, jövőjét. Esetünkben tisztázni, megerősíteni szükséges a hagyományos sokszorosító eljárások létjogosultságát, – amennyiben szükséges – a sokszorosított grafika fogalmát újradefiniálni.

Szeretnénk, ha a grafikai kiállítások, triennálék szervezői, rendezői, a szakmai szervezetek, művészettörténészek, a felsőoktatásban résztvevők, a grafikai műhelyek képviselői és maguk az alkotók együtt beszélnének arról, hogyan biztosítható ezeknek a háromévenkénti tárlatoknak a szakmai háttere.

Közösen kell meghatározni azokat a pontokat, melyek a kiírásokban elavultak lehetnek, meg kell újítani a válogató zsűrik szempontrendszerét, egységesíteni a finanszírozás és díjazás rendszerét. A kiállításokat a művészek igényeihez és a kor elvárásaihoz is igazodva úgy kell frissíteni, hogy rangjukat megtartva vidéken is fontos elemei legyenek a kortárs közegnek.

Vitaindítót tart: Nagy T. Katalin művészettörténész és Szurcsik József képzőművész szerdán 11 órakor a Miskolci Galéria, Rákóczi-házában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek