2024. 04. 30. kedd

Katalin, Kitti
1 EUR 391 HUF
1 GBP 457 HUF

„1956 igazodási pont”

A hagyományt folytatva egy vidéki településen, ezúttal Mezőkövesden, a matyóvárossal közösen tartotta az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékező ünnepi közgyűlését a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat.

A Himnusz közös eléneklését követően dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere üdvözölte a vendégek.  Megköszönte, hogy a megyei közgyűléssel együtt ünnepelhet a  matyóváros. Emlékeztetett rá, hogy  Mezőkövesd mindig is Borsodhoz tartozott, ezt szeretnék folytatni, együttműködni, gazdagítani a megyét. „Emlékezzünk közösen ’56 hőseire és, hogy mi magyarok csak magunkra számíthatunk. Isten hozta önöket!” – zárta beszédét dr. Fekete Zoltán.

Török Dezső,
a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg az ünnepi közgyűlést. Kiemelte, hogy 1956 október 23-án „a nép kezébe vette a hatalmat a pesti utcákon, az országban, a történelem alakítását.” Az aki magyar velünk tart!- jelszóban benne volt minden sérelem, amely 1945 óra, a szovjetek és lakájaik bevonulása óta érte az országot. Szólt a Rákosi korszak nép ellen elkövetett bűneiről. A szenvedésre, a sérelmekre „a nép azt mondta: elég volt!” Ennek a határozott kiállásnak lett a következménye a forradalom és a szabadságharc, amelynek a Vörös Hadsereg bevonulása vetett véget. Majd jött a Haynaut megszégyenítő megtorlás. „Vastagon fogott a vérbírák tolla, repkedtek a súlyos ítéletek”- emelte ki Török Dezső. A miskolci, ózdi sátoraljaújhelyi, eseményekkel kapcsolatban 17 személyt végeztek ki.

„Nem véletlen, hogy a Kádár-korszak utolsó tabuja 1956 volt, amelyet próbáltak elhallgatni, bemocskolni, félremagyarázni”- utalt vissza a rendszerváltást megelőző időkre a közgyűlés elnöke. Szerencsére voltak, akik nem hagyták kialudni a szabadság lángját és felszínre tört az igazság. „1956 igazodási pont volt és maradt a magyarság számára határon innen és túl”- méltatta a forradalom jelentőségét. „Kivételes esemény, amikor egy kis nép szabadságszeretetből példát mutatott a világnak. Amikor a szabad nemzetek polgárai rácsodálkoztak a magyarok bátorságára”- helyezte nemzetközi térbe 1956 jelentőségét Török Dezső.

Tállai András,
a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet. A megyei közgyűlés szerdai megalakulására utalva kijelentette, hogy a választók akaratának kifejezésre juttatása a demokrácia lényege. A felhatalmazás kötelezettséget is jelent, az „egész társadalom együttműködése szükséges ahhoz, hogy eredmények szülessenek”- fogalmazta meg Tállai András, aki gratulált a megalakult közgyűlésnek, s munkájukhoz erőt, egészséget kívánt.

Ezt követően áttért az 1956-os forradalom és szabadságharc méltatására. Kiemelte, hogy október 23-a terror és elnyomás elleni küzdelem jelképe. Sok magyar vérnek kellett elfolynia, hogy a nyugat megértse a történelmi leckét, amelyet Albert Camus így fogalmazott meg: „a legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben.”

Tállai András emlékeztetett rá, hogy az emberek szabad és független Magyarországot akartak. „Hűek akkor maradunk, ha soha nem adjuk fel, amiért harcoltak”- jelentette ki. „Apáink, nagyapáink csordultig voltak, változást akartak, bármi áron.” Petőfit idézve: feltámadott a tenger, a népek tengere. Méltatta Mindszenty József  esztergomi érsek 1956 november 3-ai rádióbeszédét. Másnap bevonultak a szovjetek, Nagy Imre, miniszterelnök  a szabad világ segítségét kérte, majd elhallgatott a rádió… A hősök győztek, ha meghaltak is. Kiállást, bátorságot hagytak ránk. Október 23-a mérce, igazodási pont. „A nemzet szabadon akart dönteni miképpen éljen”- összegezte Tállai András, aki szerint ma is aktuális 1956 üzenete.

Az ünnepi beszédet követően Török Dezső átadta a megyei önkormáo Comitatu díjban részesült, dr. Orosz Péter osztályvezető főorvos és Ringer István tárogatóművész pedig Alkotói díjban (utóbbi később veszi át). Dr. Fekete Zoltán Hornyák Attila rendőr alezredesnek adta át a Mezőkövesd Közbiztonságáért díjat. Ezt követően a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola diákjai adtak kulturális műsort.

Török Dezső emléklapot adott át dr. Fekete Zoltánnak az ünnepi közgyűlés alkalmából, majd bezárta az ülést. A főtéren lévő emlékmű megkoszorúzásával folytatódott a megemlékezés. A megyei önkormányzat nevében Török Dezső, Bánné dr. Gál Boglárka alelnök és dr. Kovács János főjegyző koszorúzott. A program zárásaként a városházán rendezett fogadáson a főjegyző pohárköszöntőjében méltatta 1956-os forradalmat és szólt az idei választásokról is. Kiemelve, hogy az elkövetkező öt év az építkezés időszaka lesz.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek