2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Még mindig a Dán nyugdíjrendszer a legjobb a világon!

Még mindig a Dán nyugdíjrendszer a legjobb a világon!

Dánia nyugdíjrendszere kapta meg idén is egyedüliként a „világszínvonalú” minősítést, míg Hollandia a harmadik helyre csúszott vissza, Ausztrália mögé – derül ki az ausztrál Mercer tanácsadó cég Global Pension Indexe idei eredményeiből.
Az immár hatodik éve elkészített felmérésben az egyes országok nyugdíjrendszereit több mint 40 indikátor mentén hasonlították össze, melyek három részindext alkottak: ezek a megfelelőség (40%), a fenntarthatóság (35%) és az integritás (25%), – írja a biztosításiszemle.hu.

A felmérésbe bekerülő új európai országok közé tartozik Finnország, amely egyből negyedik helyen végzett, integritás szempontjából pedig a valaha elért legmagasabb pontszámot, 91,1 pontot szerzett. Ausztria és Olaszország a 17., illetve 19. helyen végeztek, Franciaország és Lengyelország mögött, amely utóbbi két ország nyugdíjrendszere fenntarthatóságának köszönhető.

Olaszország negatív rekordot döntött azzal, hogy fenntarthatóság szempontjából a legalacsonyabb pontszámot érte el. Ebbe a részindexbe olyan mutatók tartoznak, mint a lefedettség, a befizetések szintje, a demográfia és az államadósság. Olaszország 13,4 ponttal kissé az osztrákok (18,9) mögött végzett a kategórián belül.

Fenntarthatóság szempontjából Brazília érte el eddig legrosszabb pontot, 2013-ban 26-ot, amely idén csekély mértékben, 26,2-re javult.

Szintén idén került be a felmérésbe Írország, amely a 12. helyen végzett az összesítésben, Németországgal együtt. Írország a megfelelőség részindex esetében megelőzi a szomszédos Egyesült Királyságot, azonban fenntarthatóság szempontjából azonban jóval elmarad attól.

Dánia pontszáma idén 82,4-re emelkedett, köszönhetően mindhárom részindex javulásának, ezzel jóval megelőzte az őt követő két országot. A jelentés külön kiemelte az ellátások védelmének fokozását csalás, vagy a szolgáltató fizetésképtelensége esetén, továbbá azt is megjegyezte, hogy a pontszám emelkedése mögött számos kisebb tényező is szerepet játszott, mint például a megtakarítási ráta emelkedése.

Ausztrália esetében külön megdicsérte a Mercer a kötelező hozzájárulás szintjének a mostani 9,5%-ról, 12%-ra növelését. Utóbbi azonban csak 2021 után lép életbe, az eredetileg tervezett 2019 helyett.

Hollandia pontszáma szintén emelkedett idén, azonban csak 0,9 ponttal, ami elsősorban a jogszabályi változásokkal magyarázható.

Franciaország és Németország is jelentős növekedést ért el az összesített pontszámok tekintetében, előbbi esetében ez a minimális nyugdíjösszeg emelkedésének volt köszönhető.

Az Egyesült Királyságban az automatikus beléptetés bevezetése, és a járulékkulcsok emelése jelentett plusz pontszámot idén, megelőzve ezzel Szingapúrt, megőrizve a 9. helyet a rangsorban.

Lengyelország a 15. helyre, Franciaország mögé csúszott, miután fenntarthatóság és megfelelőség részpontszámaiból is veszített. A jelentés szerint Lengyelországnak továbbra is jelentős szerepet kellene szánnia a második nyugdíjpillérnek.

Svédország és Svájc is csak egy-egy helyet veszítettek a rangsorban Finnország felvételével.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek