2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

5 tipp az őszi szünetre

Idén másfél hétre kell programot találnunk
Az idei iskolai őszi szünet a szokásosnál is hosszabb, másfél hétre kell lekötni programokkal az aktív gyerekeket. Idén nem tudnak elutazni, de nincs ötlete, mivel töltsék el otthon az időt? Szeretne költségkímélően kikapcsolódni? A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetőjének tippjeivel szórakoztató, ugyanakkor költséghatékony programot állíthatunk össze.
Az időjárás előrejelzés szerint október végén, az őszi szünet idején borús, esős idő várható. Emiatt nem árt, ha kültéri és beltéri programokkal egyaránt készülünk. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője 5 költséghatékony programot gyűjtött össze.

Tegyünk időutazást az internet segítségével. Számos érdekes és hasznos információt találhatunk a világhálón a pénz keletkezésével, történetével kapcsolatban a kezdetektől napjainkig. Emellett kereshetünk különböző régi pénzérmékről, papírpénzekről képeket. Valószínűleg már csak az idősebbek emlékeznek például a pengőre, annak gyors értékvesztésére. Kérjük meg a nagyszülőket, meséljenek arról a korszakról!

Társasjátékozni szinte mindenki szeret. Az őszi szünetben nem lehet időhiányra hivatkozni, biztosan találunk olyan időpontot, amikor az egész család ráér játszani. A közkedvelt Zingo Numbers, a Dobble kártyák vagy bármilyen memóriakártya segítségével játszva tanul a gyerek számolni vagy fejleszti megfigyelőképességét, logikáját. Számos pénzügyekkel kapcsolatos társasjáték is megtalálható a boltok polcain, például a Monopolynak már többféle verziója létezik, így akár már a legkisebbekkel is játszható.

Gondolt már arra, milyen lenne, ha saját pénzt önthetne? Vagy inkább szeretné a saját arcképét egy papírpénzen látni? Szeret selfie-t készíteni? Akkor készítse el a család a saját pénzeit! A számítógépen megtervezhetjük a pénzt, beleapplikálva saját fotóinkat. Ha nem vagyunk ennyire a technika ördögei, a papírpénzeket megrajzolhatjuk, de montázst is készíthetünk újságpapírból, szalvétából, felesleges csomagolópapírból. A „fémpénzeket” pedig könnyedén előállíthatjuk só-liszt gyurmából, ha kiégetjük, befestjük, hosszú időre megmarad. Ha kicsit költségesebb megoldást választunk, modellgyurmával vagy gipsszel is dolgozhatunk. Ha a gyerekek extra házimunkát vállalnak, akár fizethetünk a saját, családi pénzünkkel érte a házi bankból, és megállapodás szerint ha összegyűlik a kellő összeg, az beváltható valódi pénzre.

Kedvelik a természetet? Egy kellemes séta keretében gyűjtsünk különböző formájú, szép őszi leveleket! Ezek egyrészt vázába téve napokig a lakás díszei lehetnek, másrészt pár hozzávalóval, némi kreativitással gyönyörű képeket készíthetünk belőlük. Akár felragaszthatjuk a száraz, lepréselt leveleket egy papírra dekupázsragasztóval úgy, hogy különböző figurákat, formákat, állatokat mintázunk belőlük, akár befesthetjük a leveleket és lenyomatot készíthetünk a belőlük. A kész képet házilag is bekeretezhetjük, majd kiakasztjuk a falra, évekig szép dísze lehet a lakásunknak és a gyerek kreativitását is fejleszti.

A kicsik a szülői mintából tanulnak. Menjünk ki együtt a piacra, nézzük meg a kínálatot, hasonlítsuk össze az árakat. Beszéljük meg, melyik terméket éri meg megvásárolni és miért. Otthon pedig játsszuk el újra a bevásárlást, akár játék gyümölcsök-zöldségek, kis pénztárgép vagy a már piacon megvásárolt termékek segítségével. Beszéltessük a gyereket, így játszva tanulja a mértékegységeket, az árakat.

„Az őszi szünet jó alkalom arra, hogy együtt, költséghatékonyan, játékosan tanítsuk meg gyermekünknek az alapfogalmakat, gyakoroljuk vele a mindennapi életben előforduló szituációkat. Ha jó példával járunk elöl, felnőve ő is alkalmazni fogja a tőlünk tanult tudatos pénzügyi hozzáállást” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…