2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

DK: Kósa megszorítást jelentett be

Kósa Lajos szerint a bürokrácia csökkentésével lehet elérni, hogy a Varga Mihály által bejelentett megszorító csomag megvalósuljon. Ez azt jelenti, hogy vagy elbocsátásokra, vagy jelentős bércsökkentésre lehet számítani a köztisztviselői és közalkalmazotti szférában. Tekintettel arra, hogy ezen a területen a bérköltség a legnagyobb, ahhoz, hogy ezermilliárdos tételben lehessen ebből állami bevétel, az több százezer ember esetében jelenthet akár húsz százalékos jövedelemcsökkenést.
A Demokratikus Koalíció álláspontja szerint azért is tanulságos a Fidesz alelnökének véleménye, mert 2010, tehát az Orbán-kormány hivatalba lépése óta jelentősen nőtt a bürokrácia, az állami alkalmazottak száma. Új hivatalokat hoztak létre, eközben soha ennyi államtitkár és helyettes államtitkár nem dolgozott az államigazgatásban. Az Állami Számvevőszék kimutatása szerint a GDP növekedésének arányában nőtt az állam működtetésére fordított összeg. Eközben pedig százmilliárdokkal csökkent az egészségügy és az oktatás finanszírozása.

A DK arra szólítja fel a kormányt, hozza végre nyilvánosságra a készülő megszorító csomag minden részletét. A választók tisztánlátása érdekében erre szükség lett volna az önkormányzati választás előtt is. Szinte már nüansz, hogy az a Kósa Lajos jelzi most a bércsökkentést, akiről pár napja derült ki, hogy eddig titokban tartott százmillió forint értékű lakásban él Budapesten.

Varju László
országgyűlési képviselő
Demokratikus Koalíció

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek