2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Egy felszarvazott asszony bosszút esküszik…

A bűnözés is tekinthető biznisz-alapon: sok esetben szervezetten végzik, hogy az akció hatékonyabb, s így a siker garantáltabb legyen, illetve akkor közkedvelt, amikor nagyobb tét forog kockán. A bizalom fontos, ezért előnyös, ha alaposan ismered tettestársadat – még jobb, ha rokonod vagy barátod. A Született bűnözőkben ez kiaknázható lehetőségként áll a főszereplők rendelkezésére. Ha csupán ennyiből állna a történet, nem is lenne ajánló cikkünk tárgya Elmore Leonard regénye. Merthogy belevitt a sztoriba egy kis nem mindennapi, humorosnak mondható csavart.

Az említett két jómadár és -barát (merthogy ugyanoda sittelték le őket, ugyanazon okból) Ordell Robbbie és Louis Gara újra bevetésre készen állnak. Ezúttal nem autóra vetettek szemet, hanem emberre, mégpedig egy gazdag detroiti építési vállalkozó feleségére, merthogy urát szívesen megbüntetnék a sok simlis üzelméért. Röhögnek a markukban, tervüket bombabiztosnak gondolják, s már Hawaiiról álmodoznak.

Csakhogy van (nem is) egy (és nem is) kis bibi a foglyul ejtett túszukkal kapcsolatban. Egy: a nő és férje éppen válófélben vannak, és a férfi fittyet hány hamarosan volt nejére. Kettő: a feleségnek annyira a bögyében van – egyébként gyakran a pohár fenekére néző – férje, hogy úgy dönt: bosszút áll a félrelépéséért. Nem is akárhogy: a történteket a maga előnyére fordítja, s áldozat szerepből a szálak irányítójává válik. A férj és persze szeretője kezdhetnek rettegni, mert a felbőszült asszonya nem nyugszik, míg elégtételt nem vesz. A bűnözőknek meg mindegy a megfordult széljárás, mert bár az eszköz más, a célszemély nem változott. S igazzá válik a mondás: az ellenségem ellensége a barátom.

Elmore Leonard zseniális és a megszokottól, általánostól eltérő krimit írt: a műfajjal a – gyakran fekete – humort remekül vegyíti, mert nem megy a műfaj rovására. Mindig a megfelelő pillanatokban durrogtatja a humorbombákat, a párbeszédeket pergőssé, az olvasást pedig gördülékennyé téve ezáltal. Nem mintha enélkül ne lenne élvezetes az olvasmány, hiszen a cselekmény fordulatokban és feszültségben gazdag. Amiben még több a Született bűnözők, az az, hogy nemcsak a krimin van a hangsúly. A szereplők lélektanilag is reflektorba kerülnek, s a regény során mind formálódnak, átalakuláson mennek keresztül, s e szempontból meglepő. ugyanakkor életszerű dolgok történnek. Többet elárulni azonban nem szeretnénk, mert rontana az olvasásélményen.

Elmore Leonard műve telitalálat, mert tényleg nemcsak a műfaj kedvelőinek, hanem jóval szélesebb rétegeknek nyerheti el a tetszését humorosságából és pszichológiai vonatkozásából kifolyólag. Mindemellett pedig maga a sztori is ötletes, ezért Született bűnözők nem fog eltűnni emlékeink közt a süllyesztőben

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek