2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Felszámolási eljárás indulhat a sárospataki önkormányzat tulajdonában lévő Patakhő Kft. ellen

Felszámolási eljárás indulhat a sárospataki önkormányzat tulajdonában lévő Patakhő Kft. ellen

A Titán Faktor Zrt. a nagyszámú sajtómegkeresésre reagálva az alábbiakban tájékoztatja a médiát a Sárospatak Város Önkormányzata tulajdonában lévő Patakhő Kft. ellen indított felszámolással kapcsolatban.

A Titán Faktor Zrt. felszámolási eljárást kezdeményezett a sárospataki önkormányzat tulajdonában lévő Patakhő Kft. ellen, miután a vállalat közel 70 millió forintos tartozást nem fizetett ki a Titán Faktor Zrt. számára. A Patakhő Kft. gondoskodik többek között Sárospatak távhőszolgáltatásáról, intézményeinek energetikai, fűtés- és melegvíz-ellátásáról, így a felszámolás miatt ezen tevékenységek ellátása is veszélybe kerülhet. A felszámolással a Patakhő Kft. által kibocsátott és a Raiffeisen Bank által lejegyzett mintegy 500 millió forintnyi kötvény is azonnal lejárttá válik, melynek kifizetéséért Sárospatak Város Önkormányzata vállalt kézfizető kezességet.

A Patakhő Kft. (Patakhő) ellen indított felszámolási eljárás hátterében egy több évre visszanyúló ügy áll. A tartozás alapját a Patakhő Kft. Sinergy Kft. felé fennálló közel 51 millió forintos 2011-es tartozása képezi, amit a Patakhő akkori társtulajdonosának leányvállalata átvállalt a sárospataki önkormányzat többségi tulajdonában lévő Patakhőtől annak elkerülése érdekében, hogy a Sinergy felszámolást indítson a lakossági távhőszolgáltatást is ellátó Patakhő ellen. A tartozás átvállalás következtében a Patakhő tartozása már a tartozást átvállaló felé áll fenn, azonban fizetési kötelezettségének a mai napig nem tett eleget, így a tartozás összege mára kamatokkal együtt közel 70 millió forintra duzzadt. Mivel a Patakhő nem mutatott hajlandóságot a tartozás kiegyenlítésére, a 70 milliós forintos követelés a Titán Faktor Zrt.-hez – mint professzionális követeléskezelőhöz – került, mely elindította a felszámolási eljárást a Patakhő ellen.

A felszámolás elindulásával azonban nemcsak a szóban forgó közel 70 millió forintos követelés válik azonnal esedékessé, hanem a Patakhő Kft. valamennyi tartozása, így például a Patakhő által 2012-ben kibocsátott és a Raiffeisen Bank által lejegyzett mintegy 500 millió forintnyi kötvény is, melynek kifizetéséért Sárospatak Város Önkormányzata vállalt kézfizető kezességet. Ennek a kötelezettségnek a teljesítése valószínűleg komoly kihívás elé állítaná az önkormányzatot, figyelembe véve, hogy az önkormányzat 100%-os tulajdonában álló Patakhő a Titán Faktor Zrt. felé fennálló ennél kisebb összegű tartozását sem fizette ki. Így Sárospatak távhőszolgáltatása és intézményeinek energetikai, fűtés- és melegvíz-ellátása is veszélybe kerülhet.

Kiadta: Titán Faktor Pénzügyi Szolgáltató Zrt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek