2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Válogatni jó!

VÁLOGATNI JÓ! – A HEJŐPAPIBAN ÉPÜLŐ MECHANIKAI HULLADÉK-ELŐKEZELŐ MŰ SAJTÓNYILVÁNOS BEJÁRÁSA

A „Miskolc és térsége települési szilárdhulladék-kezelési rendszerének továbbfejlesztése” című, az EU Kohéziós Alapja és a Magyar Állam által támogatott program keretében Hejőpapiban közel 2,5 milliárd Ft értékben Mechanikai Hulladék-előkezelő mű épül. A 2014. június 3-i alapkőletétel óta a kivitelezési munkákban komoly előrehaladás történt: a csarnokszerkezet elkészült és zajlik a válogató technológia gépeinek, berendezéseinek a telepítése. A mai napon Dr. Kriza Ákos, mint a Miskolc Térségi Konzorcium Konzorciumi Tanácsának elnöke sajtónyilvános bejárás keretében személyesen tekintette meg a Hejőpapiban folyó kivitelezési munkákat.

A „Miskolc és térsége települési szilárdhulladék-kezelési rendszerének továbbfejlesztése” című program célja a térségben élő, mintegy 243.000 ember által használt hulladékgazdálkodási rendszer korszerűsítése és a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének csökkentése.

A program megvalósítása során a 36 Miskolc környéki településen már a lakossághoz került a szelektív hulladékgyűjtést szolgáló 35.000 db sárga edény egy része, és Miskolcon is a végéhez közeledik az edényzet kiosztása. A kisebb településeken pedig már gazdára talált az 5.000 darab házi komposztáló is.
A pályázat keretében 7 darab nagyobb, 16 m³-es és 1 darab kisebb, 8 m³-es felépítményű, szelektív hulladék gyűjtésére alkalmas jármű is megérkezett már. A Közszolgáltató, MIREHUKÖZ Nonprofit Kft. –a pályázattól függetlenül – két heti rendszerességgel bevezette a házhoz menő, zsákos zöld hulladék gyűjtést. Mindezen fejlesztések eredményeként Miskolc és vonzáskörzetének 36 településén a családi házas övezetekben idén júniustól – fél évvel korábban az országosan előírt kötelező bevezetés előtt – teljes körűen elindult a házhoz menő szelektív gyűjtés.

A nem szelektíven gyűjtött hulladékok nagy mennyiségben tartalmaznak még hasznosítható anyagokat, ezért a projekt részeként Hejőpapiban felépül egy 4000 négyzetméter alapterületű, 53.000 tonna/év hulladék maximális kapacitással rendelkező mechanikai hulladék-előkezelő, amely korszerű technológiával, mechanikai és optikai eszközökkel válogatja szét a lakossági kevert hulladékot. A válogatás célja kettős: egyrészt az újra felhasználható másodnyersanyagok, a fém és a műanyag, másrészt az energetikailag hasznosítható, magas fűtőértékű, ún. RDF-termék (Refuse Derived Fuel) elkülönítése, ezzel másodlagos tüzelőanyag előállítása. A korszerű technológiának köszönhetően közel 40%-kal is csökkenhet a lerakásra kerülő szemét mennyisége.
A 2014. június 3-i alapkőletétel óta a kivitelezési munkákban komoly előrehaladás történt: a csarnokszerkezet elkészült és zajlik a válogató technológia gépeinek, berendezéseinek a telepítése.

A mai napon Dr. Kriza Ákos, mint a Miskolc Térségi Konzorcium Konzorciumi Tanácsának elnöke sajtónyilvános bejárás keretében személyesen tekintette meg a Hejőpapiban folyó kivitelezési munkákat, és a helyszínen elmondta: „Miskolc és térsége lépésről lépésre halad tovább a környezetbarát városfejlesztés útján. A Hejőpapiban most épülő, közel 3,7 milliárd forintból megvalósuló mechanikai hulladék-előkezelő egy jelentős lépés ezen az úton. Örömmel tapasztaltam, hogy a kivitelezés megfelelő ütemben és minőségben folyik és nem látszik olyan hátráltató tényező, amely a december elsejére tervezett próbaüzemet befolyásolná, így 2015 elejétől üzemelhet a válogató.

A projekt a számok tükrében

A projekt eredetileg 2,2 milliárd forinttal támogatott költségei mellé 2013-ban kormánydöntés alapján további 1,2 milliárd forint többlettámogatás járul, míg a tagönkormányzatok által biztosítandó önerő összege több mint félmilliárddal, 522 millió forinttal csökkent. A projekt jelenlegi elszámolható összköltsége 3.693.374.200 Ft, amelyből 3.407.071.847 Ft a támogatás és 290.763.353 Ft az önerő.

A létesítményeket a Miskolc Térségi Konzorciumot alkotó önkormányzatok 100%-os tulajdonában lévő nonprofit közszolgáltató fogja működtetni. Ez garantálja a költségek átláthatósága és a lakosság számára elfogadható szolgáltatási díjakat.

A Miskolc Térségi Konzorcium tagönkormányzatai:

A programot a korábban a térség hulladékgazdálkodásának fejlesztésére létrejött Miskolc Térségi Konzorcium – mint önkormányzati tulajdonközösség – valósítja meg, amelynek gesztora Miskolc önkormányzata. Tagja 37 települési önkormányzat: Alsózsolca, Aszaló, Boldva, Borsodgeszt, Borsodszirák, Bükkaranyos, Bükkszentkereszt, Csincse, Emőd, Felsőzsolca, Gelej, Harsány, Hejőbába, Hejőkeresztúr, Hejőpapi, Hejőszalonta, Hernádnémeti, Igrici, Kisgyőr, Kistokaj, Mezőcsát, Miskolc, Nemesbikk, Ónod, Oszlár, Répáshuta, Sajólád, Sajóörös, Sajópálfala, Sajópetri, Sajósenye, Sajószöged, Szakáld, Szirmabesenyő, Tiszakeszi, Tiszapalkonya, Vatta.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek