2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Hogy is van ez a bányászattal?

A szén jelentőségéről értekeztek tegnap Miskolcon, a megyeházán. Évek óta folyik a porhintés, amit ideje lenne befejezni és a szénbányászat következő 5-7 évbeli sorsáról őszintén beszélni. A Demokratikus Koalíció három tényre hívja fel a figyelmet, ami bizonyítja, hogy a kormányzat és a megyei önkormányzat nem őszinte ebben az ügyben, választási fogásként tálalja tisztességes jövőben reménykedő embereknek.

Először is a kormányzat a 3000 milliárdos orosz gigahitellel elkötelezte az országot az orosz technológiájú, atom-alapú villamosenergia termelés mellett. Ebből az következik, hogy komoly, kielégítetlen áram igény nem lesz, tehát a szén alapú villamos erőmű létesítése délibáb.

Másodszor, a minap elfogadott megyei területfejlesztési terv energetikai részfejezete hosszasan foglalkozik a megújuló energiaforrások hasznosításával, az” 1 falu-1MW” helyi energia előállítási programtól a biomassza, szél- és a geotermikus energia, a hulladék hasznosításáig, ami ugyancsak nem a szén jövőbeni használatának bővülését jelenti. Egy nyúlfarknyi bekezdés szól a szénről is, csakhogy a tisztaszén technológiával és a megfelelő kazánokkal együtt, ami sajnos ma még üzemszerűen nem használatos.

Harmadszor, az idén valóban elindult a vájárképzés, de nem itt, hanem Pécsett, Bátonyterenyén és Lőrinciben, mi a konferenciát és a szép jövő ígéretét kaptuk.

A Demokratikus Koalíció szerint be kellene végre fejezni a közvélemény és főleg az érintett és reménykedő emberek félrevezetését. Őszintén kellene arról beszélni, hogy a következő évek realitása a külszíni szénbányászat és az ásványbányászat. Olyan kutatásokat kellene szorgalmazni, amelyek ezen természeti erőforrások használatát a gazdaság egészében bővítik és ezzel növekedést eredményeznek termelésben és foglalkoztatásban. A föld alatt nyugvó szénvagyon jövőbeli tartalék, amelyet óvnunk kell, azzal is, hogy a bányászati kultúra fennmaradását biztosítjuk. Nyilvánvalóan időszerűtlen és megvalósíthatatlan ígérgetések helyett a Demokratikus Koalíció ezeket az intézkedéseket szeretné látni.

A Demokratikus Koalíció megyei listája nevében:

Szűcs Erika, Grimon Ákos,  Kocsis György , Majoros László, dr. Takács András

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek