2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Jobbikos NEM az EU–Ukrajna társulási megállapodásra

Az Európai Parlament szeptember 16-ai ülésén döntött az Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodás jóváhagyásáról. A Jobbik EP-képviselőiként elutasítottuk ezt a megállapodást. A jelenlegi ukrán állam nem teljesíti azokat az alapvető feltételeket, amelyeket az Európai Unió a társulási szerződések megkötéséhez elvárásként deklarál.

A Washington és titkosszolgálatainak segítségével hatalomra került vezetés lábbal tiporja a közös európai értéknek tekintett emberi és közösségi jogokat – különös tekintettel az anyanyelv használatra és az önrendelkezésre –, és háborút folytat saját polgárai ellen.

A kárpátaljai magyarságnak keserű csalódást okozott, hogy az ukrán Központi Választási Bizottság a hatályos törvényt megszegve változatlanul hagyta a választási körzethatárokat, ellehetetlenítve így október 26-án magyar parlamenti képviselő megválasztását. Ezt annak tükrében kell értékelnünk, hogy Porosenko elnök és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség előzetesen megegyezett ebben a kérdésben. A magyar kormánynak a társulási szerződés kapcsán lehetősége lett volna vétót emelni a kárpátaljai magyarság érdekében életfeltételeik teljes rendezését követelve, ehelyett maradtak a hangzatos szavak.

A Jobbik képviselői szerint a kárpátaljai magyarság megmaradásának, kulturális identitása megőrzésének nem ez a társulási szerződés a biztosítéka. Ezt egy olyan ukrán állam keretei között lehet elérni, amelyik mind az EU-val, mind Oroszországgal kiegyensúlyozott kapcsolatot ápol, és elfogadja az etnikai szempontokat is figyelembe vevő regionális önrendelkezés iránti igényt – adott esetben konföderáció formájában. Az EU-nak is egy ilyen megoldást kellene szorgalmaznia annak a gazdasági embargónak a fokozása helyett, amelyik a politikai megoldást nem segíti elő, ugyanakkor rendkívüli károkat okoz egyes tagállamoknak, köztük Magyarországnak.

A Jobbik EP-delegációja nevében Balczó Zoltán EP-képviselő

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek