2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Újabb biomassza fűtőművet építene a Fidesz a Kiliánba

A fideszes városvezetés bővíteni kívánja a Dél-kiliáni biomassza fűtőművet, a jelenlegi 3 megawattos mellé egy 5 megawattosat építve, amely a Bulgárföld és Diósgyőr távhőellátását segítené.  A Jobbik arra kéri az önkormányzatot, ne kövessék el a négy évvel ezelőtti hibát – amikor is a helyeik kizárásával döntöttek a beruházásról –, kezdjék el időben a lakosság tájékoztatását.
Jakab Péter, a párt polgármesterjelöltje, kiliáni képviselőjelöltje emlékeztetett: a 2010-es év egyik nagy vihart kavart eseménye volt a Kilián lakótelepen, hogy a korábbi szocialista városvezetés titokban akarta megvalósítani a Dél-kiliáni fűtőmű megépítését. Ezt az akkor még ellenzékben lévő fideszes képviselők élesen támadták, majd átvéve a városvezetést nemcsak élharcosai lettek a lakótelep mellett megvalósult beruházásnak, de ők is ugyanazt a hibát készülnek elkövetni: nem tájékoztatják a lakókat arról, hogy a mostani mellé egy újabb, 5 megawattos égetőt kívánnak építeni. A politikus közölte: az elmúlt évben a város készített ugyan egy közvélemény-kutatást a már meglévő fűtőművel kapcsolatban, de ebben nem szerepelt a bővítés szándéka. Jakab Péter arra kérte a városvezetést, kezdjék el a lakosság tájékoztatását, kérjék ki a kiliániak véleményét akár egy újabb, bővebb merítésű közvélemény kutatás segítségével. Mint mondta, a lakossággal való egyeztetés azért rendkívül fontos, mert az újabb fűtőmű – csakúgy, mint a már működő – a lakótelep mellett, iskola, óvoda és bölcsőde közvetlen szomszédságában épülne meg.

Vass Tamás József, a Jobbik Dél-kiliáni képviselőjelöltje, környezetvédelmi szakpolitikusa közölte: a Jobbik támogatja a zöldenergiák, így a biomassza felhasználását is, de aggályosnak tartják, hogy az égetőt lakótelep, és oktatási intézmények mellett építsék meg, miközben számos iparterület lenne erre alkalmas annál is inkább, mert a biomassza égetőknek rendre magas a porkibocsátása. Felidézte azt is, a 2010-es beruházásnál arra hivatkozva utasították el a lakóövezettől távoli megvalósítást, hogy nagy lenne a hőveszteség a fűtőmű és a felhasználás helye között, most mégis a Dél-Kiliánból akarják fűteni a Bulgárföldet és a még távolabbi diósgyőri paneleket. Vagyis bizonyára nem a hőveszteség, hanem sokkal inkább üzleti érdekek miatt ragaszkodtak mind a szocialisták, mind a fideszesek a lakótelep melletti teleken történő építkezéshez.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek