2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A Miskolci Egyetemen tanszéket támogat a győri Nemak

Mintegy 2700 hallgató kezdi meg tanulmányit a most induló tanévben a Miskolci Egyetemen.  Pénteken ünnepélyes tanévnyitóval kezdődött meg a szemeszter, az esemény előtt együttműködési megállapodást írtak alá a NEMAK  Győr Kft és a  campus vezetői.

Anyagilag támogatja a Miskolci Egyetem ötven évvel ezelőtt alapított öntészeti tanszékét a járműipari alkatrészgyártásban érdekelt, mexikói tulajdonú Nemak Győr kft., a felsőoktatási intézmény és a győri társaság vezetői pénteken írták alá az erről szóló megállapodást – tájékoztatta az egyetem az MTI-t.
A Miskolci Egyetem közlése szerint az öntészeti tanszéket a Műszaki Anyagtudományi Kar Járműipari Öntészeti Intézeti Tanszék néven működtetik tovább, amelynek feladata a duális járműipari öntészeti szakirányos anyagmérnök képzés kialakítása és az öntészeti szakmai ismeretek oktatásának megújítása.  A tervek szerint 2015-ben Miskolcon önálló kari öntészeti intézetet, a győri Széchenyi István Egyetemen pedig Könnyűfémöntészeti Kihelyezett Nemak Tanszéket hoznak létre.
Magyarországon öntész-mérnököket csak a Miskolci Egyetem képez, ezért döntött a cég vezetése az évenkénti ötvenmillió forintos támogatásról. A Nemak Győr Kft. az ország egyik legnagyobb öntészeti vállalkozása, a járműipari öntvénygyártás területén a szakmai képzésben és a kutatás-fejlesztésben a Miskolci Egyetem pedig az egyik legfontosabb partnere.
A Nemak-cégcsoport a világ legnagyobb független, azaz nem autógyártó vállalathoz tartozó hengerfej- és motorblokk-gyártó kapacitásával rendelkezik, amely 34 üzeméből 48 járműgyárral áll üzleti kapcsolatban, ezek közé tartozik az Audi, a BMW, az Opel és a Renault is. A társaság győri gyára évente 2,5 millió hengerfejet gyárt, majd’ kilencszáz dolgozót foglalkoztat. A cég augusztus elején jelentette be, hogy több mint ötmilliárd forintos beruházással száz új munkahelyet teremt a kisalföldi megyeszékhelyen. A társaság az idén 165 millió euró bevételt tervez. (MTI)
Fotó:Mravik Henriett

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…