2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

VÁLOGATNI JÓ!

SZEMLÉLETFORMÁLÓ PROGRAMOK SEGÍTIK A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS KITELJESEDÉSÉT MISKOLCON ÉS KÖRNYÉKÉN
36 Miskolc környéki településen már a lakossághoz kerültek a szelektív hulladékgyűjtést szolgáló sárga edények, és Miskolcon is folyamatosan kopogtatnak a szolgáltató emberei a háztartásoknál. A „Miskolc és térsége települési szilárdhulladék-kezelési rendszerének továbbfejlesztése” című, az EU Kohéziós Alapja és a Magyar Állam által támogatott program keretében kiterjesztett szelektív hulladékgyűjtéshez 35 ezer sárga műanyag kuka, a kisebb településeken pedig még 5000 darab házi komposztáló is gazdára talál a térségben. Ahhoz pedig, hogy minden érintett tudja, miképp is kell szelektíven gyűjteni, szemléletformáló programot indított a Miskolc Térségi Konzorcium – ennek keretében népesült be csütörtökön délelőtt a Szent István tér.

A kicsiknek-nagyoknak egyaránt szóló, díjtalanul látogatható rendezvényen reggel 9 és délután 2 között olyan fogalmakkal ismerkedhettek a látogatók, mint a „komposztvizsgálódás” vagy a „hulladékcsere-akció”. A Válogatni jó! elnevezésű program már megjárta a 37 település nagy részét, és több ezer érdeklődő számára nyújtott nemcsak környezetvédelmi ismereteket, de egyben szórakozást is. A „road show” bemutatja a szelektív hulladékgyűjtés fortélyait, a korszerű hulladékgazdálkodás alapjait, mégpedig látványos, érdekes formában.

A rendezvényt 10 órakor hivatalosan Pfliegler Péter alpolgármester nyitotta meg, aki elmondta: Miskolcon nem előzmények nélküli a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, hiszen ez a város jelentős részén és néhány régióbeli településen kísérleti jelleggel már 2012 óta működik. „A városvezetés 2011 óta dolgozik azon, hogy az Európai Unió Kohéziós Alapja és a Magyar Állam által támogatott, összesen 3,7 milliárd forintos fejlesztésből (3,4 mrd Ft támogatás és 290 millió Ft önerő) megújuljon a szilárdhulladék-kezelés és -begyűjtés Miskolc egész térségben.”
A napjainkban, 2015. április 30-ig megvalósuló program célja a rendszer kiszélesítésével az, hogy még hasznosítható nyersanyag egyáltalán ne is kerüljön a hulladéklerakókba. Miskolcon és vonzáskörzetének 36 településén ezért a családi házas övezetekben teljes körűen elindul a házhoz menő szelektív gyűjtés, illetve Hejőpapiban mechanikai hulladék-előkezelő mű épül, amely a lakossági kevert hulladékokból energetikailag hasznosítható, illetve értékesíthető másodnyersanyagokat állít elő.
Az alpolgármester kiemelte: „Ez a hulladékkezelési program, amely mintegy 243 ezer polgárt érint, jelkép értékű – olyan projektről van szó, ahol Miskolc vezetésével 37 környező település alkotta konzorcium közösen ért el sikereket!”
A csütörtöki miskolci programban környezeti nevelési szakemberek foglalkoztak az érkező iskolai osztályokkal. Akik eljöttek, megtanulhatták, hogyan kell odahaza komposztálni úgy, hogy értékes tápanyagot állíthassanak elő, s egyben csökkentsék a lerakandó hulladék mennyiségét. Ajándékokért cserébe megmérhették tudásukat, tölthettek ki totót, de vándorkiállítás, foglalkoztató füzet, fotófal, hulladékválogatós játszószőnyeg és memóriajáték, óriás társasjáték és puzzle várta a különböző korú érdeklődőket. A gyerekek ajándékokra beváltható pontgyűjtő kártyát is kaptak. Minden korosztálynak szólt Szép Bence stand up comedy-s humorista bűvészműsora, a rendezvényre kitelepült miskolci Rádió M pedig adásában követte nyomon a történéseket.

A hulladékgazdálkodási projekthez kapcsolódó szemléletformáló program igyekszik felhívni a lakosság figyelmét a szelektív gyűjtés fontosságára, és gyakorlati tanácsokat, „tippeket” is ad a környezettudatos életmódhoz. Ennek egyik fóruma a www.szelektiv.valogatnijo.hu honlap, ahol például – a miskolci Rádió M-mel közös – hatfordulós nyereményjáték teszi próbára a regisztrálók tudását. A megnyerhető díj egy 20 ezer forintos, környezetbarát termékekre beváltható vásárlási utalvány – fordulónként.

A fiataloknak, az iskolás korosztálynak pedig még az ősz során alkotói pályázatok igyekeznek „kedvet csinálni”a környezettudatos életmódhoz, amelyekre – komoly díjakért – többek között hulladékból készült „műalkotások”, vagy két kategóriában rajzok küldhetők be. A legjobbak kiállításon mutatkozhatnak meg. De lesz filmkészítő pályázat, és középiskolások számára háromfordulós környezetvédelmi vetélkedősorozat indul – mindezek még az őszi tanév kezdetén.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…