2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Sikeres a közbiztonsági mintaprogram Miskolcon is

Pintér Sándor belügyminiszter, múlt heti budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy  július 1-jétől az egész országra ki kell terjeszteni az eddig öt északkeleti megyében, így városunkban is sikerrel működő közbiztonsági mintaprogramot.

„E program alapvetően illeszkedik a már 2010-ben megfogalmazott, élhető és biztonságos Miskolc megteremtésének célprogramjához. Ennek érdekében három alapvető feladatot jelöltünk meg: fel kell számolnunk a közbiztonságra veszélyt jelentő nyomortelepeket – a programmal való egyetértését 35 000 miskolci polgár aláírásával bizonyította -, meg kell erősítenünk a közbiztonsági szolgálatokat és szigorítani kell az együttélés szabályait.
A városunkban működő  közrend és közbiztonsági program e három alappillérre épül, átfogó és e tekintetben egyedülálló hazánkban.
A rendszerváltás óta nem volt olyan polgármesteri kezdeményezés, amely akkora támogatottsággal bírt volna, mint a nyomortelepek felszámolására vonatkozó tervezet. Nem kérdés tehát, hogy a megkezdett programot folytatni, sőt gyorsítani kell! ”- mondta Kriza Ákos polgármester.
Ezzel párhuzamosan a Miskolci Önkormányzati Rendészet technikai, jogi és létszámbeli meg-erősítése is folyamatos – folytatta Miskolc város polgármestere:
•    Ötven százalékkal megemelték az önkormányzati járőrök létszámát ill. kerékpáros és kutyás rendőrök is járőröznek a városban.
•    Fokozott, 24 órás jelenlétet vezettek be néhány frekventált területen. A járőrök a nap 24 órájában vannak jelen a veszélyeztetett területeken, az iskolák, a bevásárló központok, a temetők környékén.
•    Megerősítették a mezőőri szolgálatot.
•     Megszüntették a posták körüli kifizetéseket.
•    Jelentős mértékben megnövelték a térfelügyeleti kamerák számát, jelenleg 111 db van a városban. Legutóbb éppen a felújított Lillafüredi Függőkertnél helyeztek ki kamerát.
•    Új dolog a rendszámfigyelő kamerák üzembe helyezése a jövőben. Erről nemrégiben hozott döntést az önkormányzat.
•    Utcai segélyhívó oszlopokat helyeztek el a város öt különböző pontján.
•    Létrehozták a közterület-felügyelők és a rendőrök által „vegyes párosban” ellátott gyalogos járőrszolgálatot, munkájukat a város egész területén végzik.
•    A külterületeken élők és gazdálkodók biztonságának növelése érdekében lovas mezőőri szolgálat felállítására került sor.

Dr. Bogyay Ferenc, Miskolc rendőrkapitánya arról tájékoztatott, hogy leginkább a közterületeken elkövetett cselekményeket befolyásolja a demonstratív rendőri jelenlét.
„A mintaprogramnak pontosan az a lényege, hogy ezt a demonstratív jelenlétet erősítse. Az e programban szolgálatot teljesítő rendőrök szolgálatuk 50%-át gyalogosan kell hogy ellássák.”
Azt is elmondta, hogy idén szeptemberben lesz két éve, hogy az önkormányzat évi 65 millió forintos támogatásának köszönhetően, Miskolcon már a mintaprogram elindulása előtt növelni tudták a gyalogosan szolgálatot teljesítő rendőrök számát. Ezt a már működő rendszert tudták tovább bővíteni az ORFK segítségével 2013-tól, a mintaprogram elindulásától.
Ennek is köszönhető, hogy 12, 9%-kal csökkent városunkban a közterületen elkövetett bűncselekmények száma – mondta Dr. Bogyai Ferenc.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek