2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

DK: Az MTI nem számolt be az őszödi beszéd fideszes átértékeléséről

A Demokratikus Koalíció tájékoztatja a nyilvánosságot, hogy az adófizetők pénzén fenntartott Magyar Távirati Iroda munkatársa ma jelen volt a párt „Őszöd igazsága és a Fidesz” című sajtótájékoztatóján, amelyet Vadai Ágnes országgyűlési képviselő, a DK alelnöke tartott meg, de tudósítást az MTI nem közölt róla.

„A Demokratikus Koalíció örömmel értesült arról, hogy ha egyelőre még nem is nagy nyilvánosság előtt, hanem az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága előtti meghallgatáson, de kiderült: Lázár János már érti az őszödi beszédet. A Fidesz alelnöke nyolc év elteltével már látja, hogy Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök államférfiúi beszédet mondott, amikor a kormányzás felelősségéről, az országért való cselekvésről beszélt.

A DK azért is örül ennek a fejleménynek, mert Őszöd igazságáról először szinte csak Gyurcsány Ferenc beszélt. Aztán megértették írók és más közéleti személyiségek. Ma már széles a tábora az őszödi igazságnak a baloldalon és liberális körökben is.

Ezek után fontos jelzés, hogy Lázár János személyében immár egy Fidesz-alelnök is elismerően beszélt az őszödi beszédről, annak tartalmáról, üzenetéről. Jó jel, hogy Lázár, aki kancellária miniszterként óriási hatalmat és felelősséget kapott Orbán Viktortól, megnyitotta ezt a vitát a magyar jobboldal számára is.

Lázár János, aki a bizottsági jegyzőkönyv szerint végre megismerkedett a teljes szöveggel, és nem a környezetüktől és eredeti jelentésüktől megfosztott mondatokat hajtogatta, már érti őszöd igazságát. A DK azt szeretné, ha Orbán Viktor is meghallgatná a teljes beszédet, és végre árnyaltan, bizalmasához, Lázár Jánoshoz hasonló felfogásban értékelné a nyolc éve elhangzottakat, ezért a teljes szöveget eljuttatjuk Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

A DK szerint az őszödi beszéd nem szorul rehabilitációra, és bár a Fidesz kormányzása nem Őszöd szellemében történik, de egy új értelmezési vita végre elindulhat. Ha pedig valamelyik fideszes politikus továbbra is csak a beszéd néhány mondatát idézné, érdemes lesz nekik Lázár János alelnök úrhoz fordulniuk.

A DK megállapítja, hogy nyolc év telt el az őszödi beszéd óta, de az idő – a kezdeti viharok után – ennek sorsát is megnyugtatóan rendezni fogja.”

Ennyit mondott el Vadai Ágnes a mai sajtótájékoztatón. Az MTI – vélhetően fideszes parancsra – öncenzúrára gondolni sem merünk -, nem kívánt foglalkozni egy olyan üggyel, egy olyan megszólalással, amely a Fidesz számára vélhetően kínos módon értékeli át az őszödi beszédet. A DK tiltakozik a cenzúra ellen. Az MTI már többedszer teszi ezt meg a Demokratikus Koalícióval, egy európai parlamenti és magyar országgyűlési képviselőket delegáló párttal. Ez is a magyarországi diktatúra kiépülését jelzi.

DK Sajtóiroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…