2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Barangoló
  • »
  • „A nehéz kezdet után, még a tavalyi évre sem panaszkodhatunk”
„A nehéz kezdet után, még a tavalyi évre sem panaszkodhatunk”

„A nehéz kezdet után, még a tavalyi évre sem panaszkodhatunk”

„A nehéz kezdet után, még a tavalyi évre sem panaszkodhatunk”Meglehetősen régen, több mint három éve – még az előző ciklus előtt – beszélgettem Mád polgármesterével, Galambosi Imrével. Akkor rendkívül sok olyan tervet említett, amelyhez pályázati forrást szerettek volna felhasználni, így ezzel kezdjük mostani beszélgetésünket.

 

 

 

A fotó az idei Szüreti fesztiválon készült, Galambosi Imre polgármester / jobbról/ a „Fakanál-verseny” győztesét köszönti

 

–  Az őszi szüreti fesztiválon jártam legutóbb Mádon, s láthatóan sokat fejlődött, szépült az utóbbi években a település. Mi az, amit sikerült utolsó beszélgetésünk óta megvalósítani a sok pályázati ötletből?

– Igen, 2006. augusztusában beszélgettünk utoljára a település jövőjéről, fejlődéséről. 2006. októberében megtörtént az önkormányzati választás, új ciklus kezdődött el és ismét négy éves programot állított fel az önkormányzat. Új képviselők kerültek a testületbe, akik lendületesen kezdtek dolgozni, világossá vált, hogy mindenkinek a település fejlesztése, fejlődése fontos. Elfogadtuk a következő négy év programját, amely a település fejlődésének irányát jelölte ki. A program arról szólt, hogy fontos feladat a település ütemes fejlesztése; az önkormányzat fejlesztés centrikus gazdálkodása, szabályszerű, takarékos és folyamatosan ellenőrzött hitelmentes működése; a települési beruházások előkészítése, folytatása, új beruházások indítása.

A 2007-es év a már megkezdett két nagy beruházás befejezése – csapadékvíz elvezetési rendszer 1,3 milliárd forint értékben, és a mádi Szilvás-fürdő pihenőpark helyreállítása 12 millió forintért – volt a fontos feladat, hiszen információnk volt, hogy nehéz gazdasági év elé nézünk, kevesebb pályázati kiírás volt várható. Ennek ellenére a 2007-ben elnyert pályázati összeg 45,7 millió forintot ért el, melyben intézmények feltétel javító pályázatai – könyvtár, művelődési ház, valamint vis maior keretében közterület javítás szerepelt. Ez év végén befejeződött a Szilvás-fürdő rendbetétele, ahol színvonalas szabadidő, rendezvénytér, pihenőpark alakult ki. Nehéz volt a 2007-es cikluskezdő év, de gazdálkodásunkat sikeresen, hiány és hitelmentesen tudtuk lezárni.

– A tavalyi év is ilyen jó volt?

-Sötét felhőkkel indult az önkormányzat stabilitásában a 2008-as gazdasági év. Célunk továbbra is az intézmények zavartalan működtetése mellett a település fejlesztése, centrikus működtetése volt. Azután – nem vagyunk babonások – 13  beadott pályázatból tízet sikerült megnyernünk, ezek mind intézményeink feltételeinek folyamatos javítását, épületeink felújítását eredményezték. A 2006-ban elkezdett csapadékvíz elvezető rendszer kiépítését befejeztük 2008-ban, műszaki átadása megtörtént, a beruházás 1 milliárd 375 millió Ft bruttó összegbe került. A feltételjavító pályázaton kívül 22 millió Ft értékben meder támfalat építettünk három lakás megvédésére. A Zsinagóga-rabbiház műemlékre – szociális helységek kialakítására – 5 millió forint pályázati pénzt használtunk fel. Az év folyamán több pályázatot is előkészítettünk annak érdekében, hogy időben tudjunk lépni és remélve a sikert, a település további fejlesztésére, arculatának szépítésére.

2009-ben viszont a túlélésért dolgozott az önkormányzat vezetése, tudtuk soha nem látott nehéz év elé nézünk. De mint a korábbi évekből látni lehetett, a vezetés, a képviselő-testület elhatározása töretlenül a hiány és hitel nélküli, fejlesztés centrikus maradt. Ahhoz, hogy ezt várhatóan elérjük szükség volt az önkormányzat összes dolgozójának hozzáállására, hogy takarékosan, létszámcsökkentés nélkül tudjuk megoldani ezt a feladatot. Mivel a pályázati döntések csúsztak 2009-ben csak az általános iskola tetőszerkezetét tudtuk elkészíteni közel 20 millió forint értékben.

Ezen túl alapítványi támogatásból és saját erőből felújításra került a Nepomuki Szent János műemlék szobor valamint az I. és II. világháborús emlékmű, környezetével együtt.

2009-ben nem tudjuk megvalósítani, de pozitív döntés született az alábbi pályázatokban: ravatalozó I. ütem építés; buszmegálló, járda építés; óvoda-akadálymentesítése.

A harmadik negyedév végén úgy látjuk, hogy ezt az évet sem zárjuk vesztességgel.

 

–         Hogyan alakult a válság ideje alatt, az itt működő vállalkozások sorsa?

-Természetesen mint mindenki, így a Mádon működő vállalkozások sem mondhatják sikeresnek a 2009-es évet. Látva és tartva velük a kapcsolatot mindenki a túlélésért dolgozik, ennek ellenére nem szűntek meg jelentős vállalkozások és van olyan is, aki megerősítette stabilitását.

 

–         Sikerült-e újabb befektetőket csábítani a településre?

-Ebben az időszakban vállalkozásokat csábítani vidékre nagyon nehéz feladat, bár sokat dolgozunk ezen, hogy infrastrukturálisan a település fejlődjön, szebb és nagyszerűbb legyen, inkább azt mondanám azok a vállalkozások akik eddig úgymond fél lábbal voltak településünkön, az utóbbi évben helyben megerősítették magukat, egyesek fejlesztésekbe kezdtek.

 

–         Növekedett a munkanélküliség?

-Talán az előbbieknek is köszönhetően a munkanélküliség nem nőtt a településen. Az év elején 173 fő regisztrált munkanélküli volt, ez a szám jelenleg 179 fő. Ez alig 1 %.

–         Mennyiben enyhíti a foglalkoztatási gondokat az „Út a munkához” program?

– Ez a program nem maximalizálta a közcélú munkások számát. A korábbi 20-30 fő havonként foglalkoztatottal szemben havonta 100 főt tudunk foglalkoztatni. Természetesen a program teljesítése felelősséggel jár, e megfelelő irányítással hasznára van a településnek.

 

–         Vannak-e előkészítés alatt olyan tervek, amelyre ebben vagy a jövő évben pályázni szeretnének?

Határozott elképzeléseink vannak a jövőre vonatkozó fejlesztéseink nem kevés tárházában. Ezekre kész és félkész tervekkel rendelkezünk. Szeretnénk a művelődési házunkat felújítani, a Rákóczi főutcát rehabilitációját elkezdeni, a Mádi patakmeder burkolása további vízelvezető árok építése is nagyon fontos lenne.

Most már a ravatalozó II. üteme következik, a külső-belső utak építése nem maradhat ki, nagyon hiányzik egy sportcsarnok és önkormányzati épületek további felújítása sem maradhat ki.

Mindezek csak a fő irányvonalat mutatják. A vezetés, a testület mindent megtesz majd azért – ha nehezebb időket is élünk – hogy ezekből minél több beruházás valósuljon meg. – obe-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A putnoki Polgármester válasza
TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…