2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Arcnélküli hajtóvadászat

Lista: számtalan fajtája létezik, céljától és tárgyától függően. Van bevásárlólista, feketelista, adóslista, ajándéklista – végeláthatatlanul és határtalanul hosszú a sor. Létezik halállista is – legalábbis Frederick Forsyth regényében, mely ugyanezt a címet viseli. Amennyire baljóslatú a cím, olyan sötét témát érint: a terrorizmust, mely mai világunk létező problémája. Erre hívja fel a szerző művével a figyelmet, s egyben feltárja a terrorizmus gépezetét és a leküzdésére tett próbálkozásokat, tevékenységeket, valamint e globális kiterjedésű „játszmában” érintett szereplőket.

Az említett halállista tehát létezik. Melyen az Egyesült Államok azokat a személyeket szerepelteti – a lehető legnagyobb titoktartásban –, akik a világbiztonságra potenciális veszélyt jelentenek. Egy virginiai ügynökség foglalkozik ezeknek az embereknek felkutatásával és likvidálásával. Az élmezőnyt egy (az igen találó nevű) Prédikátor vezeti, aki – nem nehéz kitalálni – prédikál. Méghozzá gyilkosságokról.

Szavai, üzenetei az interneten keresztül meghallgatásra találnak, amit a világszerte sorra történő gyilkosságok jeleznek. Valakinek, valahogyan meg kell állítania az értelmetlen vérontást. E nemes feladat a Nyomkövető néven elhíresült, volt tengerészgyalogosra hárul, ám küzdelme nem magányos, hiszen segítőtársául szegődik hozzá egy tinédzser hackerzseni.

A Halállista egy high-tech „mese” a lehető legrosszabb fiúk – a terroristák – levadászásáról. A regény fő erőssége, hogy mélyebb betekintést enged a katonai, modern, magas technológiájú és technikai kémkedés világába és mikéntjébe, valamint a terroristák gondolkodásába, továbbá a harc két színtéren is zajlik, a való életben és technika-számítógép világában. Sajnos a jellemábrázoláson mégis csorba esett: Forsyth nem fektetett túl nagy hangsúlyt a karakterek kidolgozására, amelyek így meglehetősen egysíkúra sikeredtek.

A regény meglehetősen nyomasztó, sötét, mert tele van kegyetlenséggel, brutalitással, öldökléssel. Kapunk fékezhetetlen, megállást és lehetetlent nem ismerő terroristákat, akik bármeddig képesek elmenni, míg ellenségeiket el nem törlik a föld felszínéről. Vannak benne magasan képzett katonák, akik tökéletes gyilkológépekként hajtják végre a rájuk bízott feladatokat, küldetéseket. Miközben a kormányok egyszerre taktikáznak, manővereznek, és próbálják állampolgáraikat védelmét és biztonságát biztosítani . S a legmegdöbbentőbb felismerés a könyvvel kapcsolatban, hogy a jót és a rosszat bizony olykor hajszálvékony határ választja el egymástól, amikor így az ítéletalkotás nem egyértelmű, és csupán nézőpont kérdése.

A fenteket összegezve: a Halállista megér egy próbálkozást azoktól, akik kedvelik a hasonló témájú könyveket,, hiszen egy aktuális (világ)politikai témát feldolgozó cselekmény rendkívül gyors iramban halad előre,egy perc üresjáratot sem hagyva. Nyaralásra ideális – de azért ne kezdjünk utána mindenhol ránk és a világra fenyegető veszélyt látni. Sajnos én olvasás közben repülőn ültem…

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…