2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Miskolc: másodszor is nagy siker a „Magyar Úszás Napján”

Miskolc: másodszor is nagy siker a „Magyar Úszás Napján”

A csecsemőktől a nyugdíjasokig minden korosztályra gondoltak

Miskolc – 25 magyar nagyváros egyikeként – edzésbemutatóból, babaúszásból, profi és amatőr vízilabda derbikből, szinkronúszásból, víz alatti tornából, búvár-merülésből, úszásoktatás-bemutatóból és természetesen úszásból álló térítésmentes programokkal csatlakozott a „Magyar Úszás Napja” elnevezésű, a vizes sportokat népszerűsítő eseménysorozathoz.

–    A tavalyi sikeres első rendezvény után idén is örömmel kapcsolódtunk a Magyar Úszó Szövetség felhívásához, így Miskolc ismét kivette a részét a Magyar Úszás Napja elnevezésű országos rendezvény sikeréből, mely részét képezte az egész Európát átfogó (tavaly 51 országot felvonultató)  kezdeményezésnek, a „European Aquatics Day”-nek – tudtuk meg Hölcz Pétertől, az MVSI Miskolc Városi Sportiskola Nonprofit Közhasznú Kft. versenyigazgatójától, egyben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Úszó Szövetség főtitkárától. – Június 21-én a korán kelők, azaz az úszók nyitották a dr. Kriza Ákosnak, Miskolc MJV polgármesterének fővédnökségével megrendezett programsorozatot a Kemény Dénes Városi Sportuszodában. Az úszóedzés-bemutató résztvevői mind a négy úszásnem technikájából, a helyes rajtokból és fordulókból adtak ízelítőt. 9 órakor kezdődött a kismedencében a rendkívül népszerű baba-úszás, Valkóné Gyulavári Mariann vezetésével. Az egész napos program részét képezte a Pannergy-MVLC – Neptun VSC férfi vízilabda mérkőzés, mely a házigazdák 10-8 arányú sikerével ért véget.  Alig fújták le a pólómeccset, máris csinos lányok vették át a főszerepet, következett a Vass Mónika nevével fémjelzett szinkronúszó bemutató. A délután további részében először Kiss-Kondás Dóra vezényelt le egy víz alatti tornát, majd Demjén Ferenc és csapata búvár-merülési próbákat hajtott végre. Az úszásoktatás iránt érdeklődőket Szabó Csaba „kalauzolta” el. Reggeltől késő délutánig a nagy medencében kialakított pályán lehetőséget kínáltunk alkalmi vízilabda csapatok számára, hogy megmérkőzzenek egymással. A fentiek mellett természetesen egész nap térítésmenetesen fogadtuk az úszni vágyókat is. Összességében elmondhatom, hogy nagyon sokan éltek a lehetőséggel, látogattak el hozzánk, így elértük közös célunkat, ezúttal is népszerűsítettük az úszást, a vizes sportokat a szinte minden korosztályt képviselő lakosság körében.

Úszni minden gyereknek kell!
–    2009 októberében kezdtük itt, ebben az intézményben a gyermekúszást, a legkisebbekkel, a 2 évesekkel, vagy fiatalabbakkal pedig tavaly november óta foglalkozunk pénteken délutánonként – fogalmazott Valkóné Gyulavári Mariann. –  Nyári szünetben 4, míg egyébként 5 órakor kezdődnek a kismedencében az ilyen jellegű foglalkozások. Nyáron egész hetes intenzív oktatást tartunk a gyerekeknek. A kiscsoportosok szüleikkel együtt vesznek részt a foglalkozásokon. Itt az az elsődleges cél, hogy mindenkivel megszerettessük a vizet, az úszást. A szülőkkel együtt döntünk arról, mikor lépnek át a gyerekek az úszás-oktatási csoportokba, ahol már fokozatosan a koncentrálásra, a fegyelemre, az önállósságra is neveljük őket. Ami a Magyar Úszás Napja alkalmából megtartott foglalkozásunkat illeti, 10 hónapostól 5-6 éves korú gyerekekig szép számmal jöttek el uszodánkba. Megpróbáltunk mindenkit átmozgatni, a számukra leginkább elvégezhető feladatokat feltérképezni, elmondani, megmutatni, hogy az oktatásokon milyen feladatok gyakorlására kell számítani. Jó néhányan éppen ma kóstoltak bele gyermekeikkel először ebbe a műfajba. Minden bizonnyal ők is azt vallják, amit én, úszni mindenkinek meg kell tanulni! Úszni kell 10 éves korig minden gyereknek, utána, adott esetben lehet választani bármilyen más sportot. Az biztos, hogy kiváló élettani, fiziológiai alapokat szerezhetnek meg a medencében a „jövő bajnokai”.
Szűcs István
Fotó:Kamarás István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek