2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Évről-évre egyre több kerékpárt lopnak el Magyarországon!

Évről-évre egyre több kerékpárt lopnak el Magyarországon – írja a kerekpar-lakat.hu. A rendőrség hagyományos módszerekkel már tehetetlen az egyre nagyobb számú kerékpárlopásokkal szemben, így egy fizetős adatbázis hoztak létre annak érdekében, hogy bárki bejegyeztethesse és regisztrálhassa saját biciklijét, így nagyobb az esélye annak, hogy az illetéktelen eltulajdonítás esetén előbb megtalálják.

A mindenki számára nyitott rendszer stílusosan a BikeSafe névre hallgat, amelyet elsőként a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetett be a Székesfehérvár és környéke Közbiztonságáért Vagyonvédelmi Alapítvánnyal közösen, mert ebben a régióban kiemelkedően magasak a kerékpárlopások az országos átlaghoz képest. A program célja határozottan a kerékpár-tulajdonosok, valamint a kerékpárok védelme, így az országos lefedettséggel rendelkező adatbázisba regisztrálhatjuk kerékpárjainkat, hogy alvázszám vagy egyéb ismerte tőjegyek alapján könnyebben megtalálhassa a rendőrség az eltulajdonított kétkerekűeket.

A legutóbbi statisztikák alapján egyébiránt évente körülbelül 10 ezer kerékpárt tulajdonítanak el Magyarország területén, és évről-évre egyre magasabb a biciklilopások száma is. A rendőrségre ráadásul egyre nagyobb nyomás is nehezedik, hiszen míg a lopások mennyisége mellett a kerékpárok értéke is egyre növekszik, addig a felderítési hatékonyság nagyon alacsony szinten áll. A legtöbb lopott kerékpár ugyanis vagy azonnal külföldre, vagy szétszerelésre kerül, esetleg olyan átalakításon esik át, amitől felismerhetetlenné válik. A rendőrség és a kerékpár-tulajdonosok szerint is már régóta igény volt egy olyan adatbázisra, amelyben nem csak számba lehetne venni a tulajdonosokat és a hozzájuk tartozó bicikliket. A hatóságok ugyanis mind a mai napig lényegesen több kerékpárt találnak, mint amennyinek meglenne a gazdája, mert nemes egyszerűséggel nem tudják, hogy a lopott jármű kié lehet. Szintén nagyon gyakori, hogy még a sértett sem rendelkezik azokkal a minimális adatokkal – például vázszám –, amelyek alapján meg lehetne keresni az adott kerékpárt, de még fényképet sem tud bemutatni az eltulajdonított kétkerekűről. Ilyen esetekben a rendőrség szinte tűt keres a szénakazalban, de az új rendszernek köszönhetően ez megváltozhat, hiszen bárki regisztrálhat az interneten keresztül az adatbázisba, ahonnan a nyomozók könnyen visszakereshetik a felkutatáshoz elengedhetetlen adatokat.

A szisztéma alkalmas arra, hogy az országban bármelyik rendőrkapitányság hozzáférjen a felvitt adatokhoz, tehát nem egy lokálisan működő rendszerről van szó. Az adatokhoz természetesen csak a rendőrség férhet hozzá, és kizárólag abban az esetben használhatják fel őket, ha a tulajdonos bejelenti a lopást. Külön pozitívum, hogy az o ldalon akár feljelentést is tehetünk, de az adatbázisban mi magunk is kereshetünk lopott kerékpárszámokra vázszám esetén, így ellenőrizhetjük, hogy nem lopott kerékpárhoz jutunk-e hozzá. A hatóságoknak az a céljuk, hogy a hazai kerékpár-forgalmazók a jövőben már eladás előtt regisztrálják be a bicikliket a rendszerbe.

Természetesen mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy kerékpárunkat ne lopják el! Általános jó tanács, hogy amennyiben tehetjük, mindig olyan kerékpártárolókban helyezzük el kétkerekűnket, ami ha nem is őrzött, de legalábbis jól megvilágított, esetleg elzárt, elkerített helyen van. A rendőrségi statisztikák szerint ugyanis a legtöbb kerékpárt rosszul belátható és nehezen megközelíthető helyekről tulajdonítják el a tettesek, és csak nagyon ritkán – az esetek mintegy 5 százalékában – kerékpártárolóból. Érdekesség továbbá, hogy azokat a kerékpárokat is lényegesen ritkáb ban lopják el, amelyekre kerékpárlakatot, vagy zárat helyeznek, illetve valami masszív tárgyhoz, például kerítéshez rögzítik őket. Ilyen esetekben is ügyeljünk arra, hogy ne csak kerekünket, hanem a vázat is rögzítsük, így egy masszív kerékpárlakattal, és a fentiek betartásával akár 1 százalékra is csökkenthetjük annak a lehetőségét, hogy biciklink illetéktelenek kezébe kerüljön.

Forrás: Kerekpar-lakat.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Emberölés Füzérkajatán
A rendőrök a fővárosban fogták el azt a férfit, aki Füzérkajatán megölt egy 85 éves nőt. Emberölés miatt folytat eljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén …
Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…
„Családi üzelmek”
Még az is lehet, hogy a népszerű amerikai vígjátékot utánozták annak a magyar történetnek a főhősei, akiknek lakóautójában több mint 60 kilogramm mari…

További cikkek