2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A Miskolci Egyetem végzős hallgatóinak búcsúja a várostól

A Miskolci Egyetem végzős hallgatóinak búcsúja a várostól

A 2014-ben valétáló bányász-, kohász-, gépész-, jogász-, gazdász-, bölcsész-, egészségügyis és zenészhallgatók minden érdeklődőt szeretettel várnak június 25-én, szerdán 21 órára a Városháza elé városi ballagási ünnepségükre, a Szalamanderre!
A Miskolci Egyetem egy nagy múltú felsőoktatási intézmény, 2014 júniusában a 279. tanévét zárja. Jogelődjét, a Bányászati Akadémiát 1735-ben Selmecbányán alapították.
A selmeci hagyományok nemcsak végigkísérik az egyetemi éveket, hanem valódi diákévekké varázsolják azokat, és nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy egy életre meghatározó maradjon az Alma Materhez való kötődés és a diáktársak összetartása.
Legyen Ön is részese a látványos belvárosi eseménynek, búcsúzzon el a miskolci egyetemistáktól június 25-én este 9-kor!

Egyetemünkön nagy hagyománya van a selmeci örökség ápolásának. Az erre épülő egyedülálló diákélet, a szakestek, a kari egyenruhák, a nóták, melyek leginkább megőrizték több száz év hangulatát, és nem utolsó sorban a végzős valéták fáklyás városi ballagása, a Szalamander mind-mind felejthetetlen élmények. A Szalamander az egyik utolsó nagy összejövetel az államvizsgák után. Az eseményeknek Miskolc város 2 impozáns helyszíne – Városháza előtti tér és Petőfi tér – adnak otthont, a 2 helyszín között a Városház tér – Széchenyi utca – Kazinczy út – Petőfi tér útvonalon maga a Szalamander zajlik.  
A Városi Ballagási Ünnepség
A hallgatók a Városháza előtt az egyetemi és kari zászlók mögött gyülekeznek, hogy búcsút vegyenek Miskolc városától, amely az Egyetemváros mellett nagyszerű kulturális programjaival és földrajzi adottságaival kellemes környezetet biztosított az egyetemi évek tartalmas és kellemes eltöltéséhez. A város nevében a polgármester, az egyetem nevében a rektor búcsúztat, míg a hallgatók nevében a legősibb kar (ma Műszaki Földtudományi Kar), a „bányászok” valétaelnöke köszön el. Az ünnepség itt véget ér.
A Szalamander (fáklyás felvonulás)
Az ünnepség után egy csoport bányászlámpással indul el „szalamander” alakzatban, s őket a karonként felsorakozott végzős hallgatók fáklyákkal, „Bursch-nótákat” énekelve követnek a Városház tér – Széchenyi utca – Kazinczy út – Petőfi tér útvonalon.
Zászlóátadás, koszorúzás a Petőfi téren
A Petőfi térre érve a lámpással rendelkezők a tér két oldalán, míg a diákok ismét karok szerint sorakoznak fel. A valétaelnökök itt adják át az elnöki szalagot és a kar zászlaját az utódaiknak. A Szalamandert a karok himnuszai, a „Gaudeamus igitur…” és a „Ballag már a vén diák” kezdetű dalok zárják.

Jó szerencsét!
Üdv az Erdésznek!
Legyen fényes sikere a Kohásznak!
Tisztelet a Gépésznek!
Igazságot a Jogásznak!
Pénzt a Gazdásznak!
Vivát Bölcsész!
Egészséget a Világnak!
Hangot a Zenésznek!

A RENDEZVÉNY TERVEZETT FORGATÓKÖNYVE

VÁROSI BALLAGÁSI ÜNNEPSÉG a Polgármesteri Hivatal előtt
20.00-        Valétáló hallgatók gyülekezése a Városháza előtt. A valétáló hallgatók egyenruhában, a karok kialakulásának sorrendjében sorakoznak fel, fáklyákkal a kezükben.

20.55    Az ünnepség kezdetét jelző fanfár szólal meg a Városháza dísztermének teraszáról. A fanfár alatt az állófogadásról a vendégek levonulnak a Város háza elé. A karonként felsorakozott végzős hallgatók meggyújtott fáklyákkal várják a Város és az Egyetem vezetőit és a meghívottakat.  

Ünnepi köszöntőt mondanak: Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora, Dr. Kriza Ákos, MMJV polgármestere, Nagy Dávid, bányász valétaelnök.
Speaker: Szabó Gábor, a ME-HÖK képviseletében

SZALAMANDER (felvonulás)
Kb. 21.20-22.00    Elindul a menet a Petőfi térre a Városház tér – Széchenyi utca – Kazinczy út – Petőfi tér útvonalon.  A hallgatók fáklyákkal „Bursch-nótákat” énekelve vonulnak az említett útvonalon.  

ZÁSZLÓÁTADÁS, KOSZORÚZÁS a Petőfi téren
Kb. 21.50    A Petőfi téren ismét karonként sorakoznak fel a hallgatók. A folyamatos érkezés és sorokba rendeződés alatt a cantusok vezetik a nótázást. A téren az emelvényre állnak a kari zászlókkal a leköszönő és a leendő valétaelnökök.
A végzősök nevében a kohász valétaelnök Erdőhegyi Csongor szól az egybegyűltekhez.
A valétaelnökök ezután adják át az elnöki szalagot és a kar zászlaját az utódaiknak. Majd egyikük koszorút helyez el a szobornál.  
A Szalamandert a karok himnuszai, a „Gaudeamus igitur…” és a „Ballag már a vén diák” kezdetű dalok zárják.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek