2024. 04. 30. kedd

Katalin, Kitti
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Együttműködési megállapodást kötött a HITA és a gumiabroncs szövetség

Együttműködési megállapodást kötött a HITA és a gumiabroncs szövetség

A szorosabb együttműködési szándék kinyilvánítására megállapodást írt alá a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) pénteken, Budapesten.

Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az aláírás kapcsán kiemelte: a magyar gumiabroncs-ipar nagy volumenű fejlesztései húzzák a magyar autógyártást és a magyar exportot.

    Hozzátette: tavaly a magyar gumiabroncs-ipar termelése 6 százalékkal bővült, értékesítése 380 milliárd forintot tett ki, közvetlenül 5 ezer, közvetve 15 ezer munkahelyet biztosít Magyarországon.

    Matej Zavrl, a HTA elnöke hangsúlyozta: az együttműködés új lehetőséget nyit arra, hogy céljaik megvalósításáért további erőfeszítéseket tegyenek.

    Szijjártó Péter felidézte, hogy a magyar kormány  2010-ben stratégiai döntést hozott annak érdekében, hogy Magyarország Európa termelési központtá váljon. Mára ez a célkitűzés valósággá vált, Magyarország lett Európa egyik termelési központja, de ehhez nagy strukturális átalakítást kellett végrehajtani – jelentette ki.

    A kormány az adórendszer átalakításával azokat támogatja, akik többet akarnak dolgozni, a felsőoktatásban végrehajtott változtatással a mérnökök képzését erősíti, a duális szakképzés bevezetésével a megfelelő munkaerő rendelkezésre állását biztosítja, és rugalmassá tette a Munka törvénykönyvét – ismertette.

    Szijjártó Péter hangsúlyozta, a magyar gazdaságban fontos szerepet tölt be a járműipar, hiszen az országban működő 712 járműipari vállalkozás több mint 112 ezer embernek ad munkát, a járműipar kibocsátása a feldolgozóipar teljesítményében 19,4 százalékot tesz ki, évi 18,3 milliárd euró, azaz mintegy 5433 milliárd forint termelési értéket állított elő, a magyar export 18 százalékát adja, éppen ezért a kormány kiemelt figyelmet fordít a járműipari beszállítók fejlesztésére.

    A kijelölt miniszter-helyettes emlékeztetett arra, hogy a Magyarországon működő hét gumiabrocs-ipari szereplőből hárommal – a Continental, a Hankook és a Bridgestone cégekkel – a kormány stratégiai megállapodást kötött, a most aláírt megállapodás pedig az iparág egészét érinti.

    Matej Zavrl, a HTA elnöke elmondta, hogy a Magyar Gumiabroncs Szövetség 2011-ben jött létre, amely a magyar piacon tevékenykedő hét nagy nemzetközi gyártót és forgalmazót tömöríti, szervezetük tagja az európai szövetségnek.

    A HTA elnöke fontosnak nevezte, hogy Magyarországon is bevezessék azokat a jogi követelményeket, amelyek a biztonságot növelik a megfelelő gumiabroncs használattal.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek