2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Megkezdődött Ningboban a Kína-Kelet-Közép-Európa gazdasági és kereskedelmi együttműködés csúcstalálkozója

Megkezdődött Ningboban a Kína-Kelet-Közép-Európa gazdasági és kereskedelmi együttműködés csúcstalálkozója

A mai napon megkezdődött Ningboban a Kína-Kelet-Közép-Európa gazdasági és kereskedelmi együttműködés csúcstalálkozója. A 16 közép- és kelet-európai ország és Kína gazdasági és kereskedelmi kormányzati vezetői két napig tanácskoznak az együttműködés fejlesztéséről.
 A magyar kormányt képviselő Szijjártó Péter, a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos a csúcstalálkozón kétoldalú megbeszélést folytatott Zhong Shan kínai kereskedelmi miniszterhelyettessel. A tárgyaláson megállapították, hogy a kétoldalú kapcsolatok most alakulnak a legjobban és hogy a közép-európai régióban a magyar-kínai az egyik leggyorsabban fejlődő együttműködés.
A kínai kereskedelmi miniszter jelezte, hogy Kína növelni szeretné Magyarországról származó agrárimportját, így megállapodás született a magyar hústermékek export-engedélyezési eljárásainak gyors lezárásáról, valamint magyar mezőgazdasági és állattenyésztési technológiák szállításának megindításáról. „A magyar agrárexport bővítéséről született mai megállapodás nyomán, idén újra rekordot dönthet a Kínába irányuló magyar kivitel” – mondta el a kormánybiztos.
Magyarország energiabiztonságának javítása szempontjából fontos beruházásokról, valamint a határon átnyúló fejlesztések felgyorsításáról is tárgyalt a csúcstalálkozó margóján Szijjártó Péter Nita Constantin román gazdasági miniszterrel. A kormánybiztos elmondta, hogy „Magyarország energiabiztonságában jelentős előrelépést fog hozni az a román beruházás, melynek nyomán lehetővé válik a kétirányú gázszállítás Magyarország és Románia között. A magyar-román interkonnektoron jelenleg csak mi tudunk gázt szállítani, fordítva ez nem lehetséges. Most abban állapodtunk meg, hogy Románia az idén év végéig elvégzi az ahhoz szükséges fejlesztéseket, hogy ők is tudjanak gázt szállítani Magyarországra. Az ukrajnai válság minden eddiginél világosabban megmutatta ugyanis, hogy mennyire fontos az interkonnektorok kétirányúsítása.” A magyar-román interkonnektor potenciális kapacitása 4,4 milliárd köbméter évente, jelenleg azonban csak évi 1,75 milliárd köbméter szállítása lehetséges műszakilag. Megállapodás született a Békéscsaba-Nagyvárad villamos távvezeték-összeköttetés létrehozásához szükséges munkák év végéig történő elvégzéséről is. A találkozón szóba került a 450 km-es határszakaszon való átkelési lehetőségek számának növelése, valamint a határátkelőhelyek létrehozását segítő keretmegállapodás aláírásának szükségessége. Szijjártó Péter és Nita Constantin megállapodtak abban, hogy a magyar-román GVB július 15-én összeül Budapesten.
Szijjártó Péter tárgyalt Dragica Sekulic montenegrói gazdasági miniszterhelyettessel is az MVM szerepvállalásának lehetőségeiről a nyugat-balkáni ország villamosenergia-hálózatának modernizálásában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek