2024. 08. 6. kedd

Berta, Bettina
1 EUR 398 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Korszerűsödik a szelektív hulladékgyűjtés Miskolcon és a környékbeli 36 településen

Korszerűsödik a szelektív hulladékgyűjtés Miskolcon és a környékbeli 36 településen

Elkezdődött a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés edényeinek a kiosztása

 A „Miskolc és térsége települési szilárdhulladék-kezelési rendszerének továbbfejlesztése” című, az EU Kohéziós Alapja által támogatott program keretében kiterjesztésre kerül a szelektív hulladékgyűjtés és egy olyan hulladék-előkezelő mű épül Hejőpapiban, amely éves szinten több ezer tonnával csökkenti a lerakott hulladék mennyiségét Miskolc és további 36 település esetében.

Miskolc jelentős részén és néhány régióbeli településen már 2012 óta kísérleti jelleggel működik házhoz menő szelektív gyűjtés. A 2015. április 30-ig megvalósuló „Miskolc és térsége települési hulladékgazdálkodási rendszerének továbbfejlesztése” program célja, hogy a még hasznosítható nyersanyag ne kerüljön a hulladéklerakókba. Miskolcon és vonzáskörzetének 36 településén a családi házas övezetekben teljes körűen elindul a házhoz menő szelektív gyűjtés, illetve Hejőpapiban mechanikai hulladék-előkezelő mű épül, amely a lakossági kevert hulladékokból energetikailag hasznosítható, illetve értékesíthető másodnyersanyagokat állít elő.

A rendszer működtetéséhez a projekt keretében már átadtak május 25-én 7 nagyobb, 16 m³-es és egy kisebb, 8 m³-es felépítményű, szelektív hulladék elkülönített gyűjtésére alkalmas járművet, amelyek készen állnak arra, hogy munkába álljanak a közszolgáltatást ellátó Mirehuköz Nonprofit Kft-nél. Ehhez biztosítani kell azt, hogy a lakosság megfelelő gyűjtőedényzettel rendelkezzen. Ennek érdekében a projekt keretében a lakossághoz kerül 35.000 db sárga műanyag edény és 5.000 db házi komposztáló, amelyek kiosztása csütörtökön elkezdődött Miskolcon a Vas utcában.  Az edényeket a Mirehuköz Nonprofit Kft. folyamatosan osztja majd a Konzorcium településein, amelynek időbeli ütemezéséről az társaság (www.mirehukoz.hu) és a projekt honlapján (www.valogatnijo.hu) található információ.

A fejlesztés révén a következő differenciált rendszer fog működni a Konzorcium területén:

1.    2000 fő alatti település
(Aszaló, Borsodgeszt, Borsodszirák, Bükkaranyos, Bükkszentkereszt, Csincse, Gelej, Hejőbába, Hejőkeresztúr, Hejőpapi, Hejőszalonta, Igrici, Kisgyőr, Nemesbikk, Oszlár, Répáshuta, Sajóörös, Sajópálfalva, Sajópetri, Sajósenye, Szakáld, Tiszapalkonya, Vatta)

Komposztáló edény kerül kiosztásra, és az edénytulajdonosok részletes tájékoztatást kapnak a zöld- és szerves hulladékok komposztálásához. A csomagolási hulladékok (papír, műanyag, fémdoboz, italoskarton) a szolgáltató, MiReHuKöz Nonprofit Kft. által rendelkezésre bocsájtott sárga zsákban kerülnek gyűjtésre. Az üveghulladék a településen kihelyezett gyűjtőponton lesz elhelyezhető. A hagyományos „kuka” megmarad, ebbe kerülnek a már anyagukban nem hasznosítható maradék hulladékok.

2.    2000 fő feletti település és Miskolc családi házas övezetei
(Alsózsolca, Boldva, Emőd, Felsőzsolca, Harsány, Hernádnémeti, Kistokaj, Mezőcsát, Miskolc családi házas övezetei, Ónod, Sajólád, Sajószöged, Szirmabesenyő, Tiszakeszi)

A csomagolási hulladék a lakosság részére kiosztandó sárga gyűjtőedényben kerül gyűjtésre. A zöldhulladék gyűjtésére a szolgáltató, MiReHuKöz Nonprofit Kft. által rendelkezésre bocsátott, biológiailag lebomló zsák áll rendelkezésre, az ágakat, nyesedéket pedig kötegelve szállítják el. Az üveghulladék a megszokott módon, gyűjtőszigeteken helyén kihelyezett gyűjtőpontokon lesz elhelyezhető. A hagyományos kuka megmarad, ebbe kerülnek a már anyagukban nem hasznosítható maradék hulladékok.

3.    Miskolc társasházi, lakótelepi övezetei

Mind a csomagolási, mind az üveghulladék a megszokott módon, gyűjtőszigeten helyezhető el. Egyedi igények esetén lehetőség lesz a társasházi edényes, illetve sárga zsákos gyűjtés igénybevételére is, melyre a a  MiReHuKöz Nonprofit Kft-vel kell külön megállapodást kötni a lakóközösségnek vagy képviselőjének. Sűrítésre kerülnek a gyűjtőszigetek, így könnyebben elérhetők lesznek. A hagyományos kuka megmarad, ebbe kerülnek a már anyagukban nem hasznosítható maradék hulladékok.

A rendszer pontos indulásáról, begyűjtési gyakoriságokról MIREHUKÖZ Nonprofit Kft. honlapja ad majd felvilágosítást, illetve a projekt honlapján (www.valogatnijo.hu) található információ.

4.    A hulladékudvarok

Továbbra is a szelektív gyűjtési rendszer elemei maradnak a hulladékudvarok. Itt a lakosság díjmentesen leadhatja az elkülönítetten gyűjtött hulladékokat 250 kg/háztartás/negyedév mennyiségig, lakcímkártya és a közszolgáltatási díj befizetését igazoló dokumentum együttes felmutatása után. Az anyagféleségek elkülönített, rendezett körülmények közötti gyűjtése itt zárt konténerekben történik, nyitvatartási idővel, személyzet felügyelete mellett.

A projektterületen korábban létesített mindhárom hulladékudvar a jövőben egyben újrahasználati központként is funkcionál majd. Itt a lakosok leadhatják a számukra feleslegessé vált, de még használható ruhaneműket, bútorokat, elektromos berendezéseket és egyéb használati tárgyakat. Ezen újrahasználható hulladékok értékesíthetők, vagy szociális alapon újra eloszthatók. Az újrahasználatra leadott tárgyakat mérettől függően két külön konténerben gyűjtik a hulladékudvar területén.

A projekt a számok tükrében
A projekt eredetileg 2,2 milliárd forinttal támogatott költségei mellé 2013-ban kormánydöntés alapján 1,2 milliárd forint többlettámogatás járul, míg a tagönkormányzatok által biztosítandó összeg több mint félmilliárddal, 522 millió forinttal csökkent. A projekt jelenlegi elszámolható összköltsége 3.693.374.200 Ft, amelyből 3.407.071.847 Ft a támogatás és 290.763.353 Ft az önerő.

A létesítményeket a Miskolc Térségi Konzorciumot alkotó önkormányzatok 100%-os tulajdonában lévő nonprofit közszolgáltató fogja működtetni, így nyomon követhetők lesznek a költségek és biztosíthatóak a lakosság számára elfogadható szolgáltatási díjak.

A Miskolc Térségi Konzorcium tagönkormányzatai:

A programot a korábban a térség hulladékgazdálkodásának fejlesztésére létrejött Miskolc Térségi Konzorcium – mint önkormányzati tulajdonközösség – valósítja meg, amelynek gesztora Miskolc önkormányzata. Tagja 37 települési önkormányzat: Alsózsolca, Aszaló, Boldva, Borsodgeszt, Borsodszirák, Bükkaranyos, Bükkszentkereszt, Csincse, Emőd, Felsőzsolca, Gelej, Harsány, Hejőbába, Hejőkeresztúr, Hejőpapi, Hejőszalonta, Hernádnémeti, Igrici, Kisgyőr, Kistokaj, Mezőcsát, Miskolc, Nemesbikk, Ónod, Oszlár, Répáshuta, Sajólád, Sajóörös, Sajópálfala, Sajópetri, Sajósenye, Sajószöged, Szakáld, Szirmabesenyő, Tiszakeszi, Tiszapalkonya, Vatta.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek