2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

SZENNYVÍZCSATORNA-HÁLÓZAT BŐVÍTÉS KIVITELEZÉSE KEZDŐDIK MISKOLCON

A „Miskolc város meglévő szennyvízcsatorna hálózatának bővítése és szennyvíz III. tisztítási fokozat létesítése” című projekt keretében bővítésre kerül a városi csatornahálózat és a szennyvíztisztító telep korszerűsítése valósul meg. A szennyvíztisztító telep projektrész kivitelezését már novemberben megkezdték, amelynek készültsége 40%-os.
A csatornahálózat építés tekintetében lezárult az előkészítés, rendelkezésre áll a csatornahálózatra vonatkozó vízjogi létesítési engedély, így kezdetét veheti ennek a projektrésznek a kivitelezése is.

A projekt általános célja, hogy a fejlesztéssel Miskolcon tovább javuljon a csatornázottság aránya. Miskolcon jelenleg nyugat-európai léptékkel mérve is magas, 90% feletti a szennyvízcsatorna hálózat kiépítettsége. Miskolc város célja a város szennyvízcsatorna hálózatának minél teljesebbé tétele és ezen belül az egyre hevesebb záporok miatt túlterhelt egyesített rendszerű csatornákról a szennyvízterhelés leválasztása a tisztán szennyvízelvezetésre szolgáló csatornahálózatba csatlakozó új szennyvízcsatornák kiépítésével. További cél az ugyancsak túlterheléssel küzdő belvárosi csatornahálózat tehermentesítése is. Ilyen célra szolgál a városi szennyvíz egy jelentős részének elkülönített módon, önálló nyomóvezetékkel történő szennyvíztisztító telepre juttatása is. A tervezett csatornaszakaszok a Miskolcon már kiépült szennyvízelvezetési rendszer részét képezik, azaz a kiépítésre kerülő egyes csatornák, illetve több csatornából álló kisebb egységek az adott rendszer egy-egy főgyűjtőjébe csatlakozó meglévő csatornákra kötnek rá.
A szennyvízcsatorna hálózat bővítésének a célja, hogy a még kiépítetlen területeken is megoldott legyen a szennyvíz elvezetése. A csatornahálózati fejlesztéseket egyrészt az eddig még el nem látott utcák szennyvízelvezetésének megoldásával, másrészt az eddig egyesített rendszerű, vagy csapadékcsatorna hálózatra kötött szennyvízbekötések meglévő rendszerről történő leválasztása új szennyvízcsatorna kiépítésével fog megvalósulni.
A fejlesztés Miskolc belterületén, azonban a városban egymástól távol eső területeken valósul meg. A projekt keretében 850 db új bekötés és kb. 25 km új tervezett szennyvízcsatorna hálózat létesül, amely magába foglal 2 db 6 km-es tehermentesítő nyomóvezetéket is. Megépül 2 db új szennyvízátemelő a Szelete utcában és a Téglagyári utcában, illetve a Pöltenberg utcai szennyvízátemelő átalakításra kerül.

A szennyvíztisztító telep projektrész célja a modernebb szennyvíztisztítás megvalósítása, a környezetre ható terhelés csökkentése, a város szennyvízhálózatának teljesebbé tétele illetve a szennyvíztisztító telep kibocsátási határértékeinek csökkentése.
A szennyvíztisztító telepen a III. tisztítási fokozat megépítésével tarthatóak lesznek a jogszabályi környezetben és hatósági előírásban foglalt határértékek. A szennyvíztisztító telep nem csak Miskolc, hanem a környező agglomeráció településeinek szennyvizét is fogadja, illetve kezeli. A korszerű technológiának köszönhetően intenzívebbé válik az összes nitrogén és az összes foszfor eltávolítása, így csökken a környezetre ható terhelés. Ez természetesen ökológiai szempontból kedvezően érinti a befogadó Sajó folyót. A projekt keretein belül egy 25.000 m3 térfogatú új biológiai műtárgy épül meg, melyben az előbb említett folyamatok végbemennek.
Az Európai Unió támogatásával, a KEOP-1.2.0/B/10-2010-0062 program keretében megvalósul a „Miskolc város meglévő szennyvízcsatorna hálózatának bővítése és szennyvíz III. tisztítási fokozat létesítése” című projekt. A megvalósítási munkák nettó összköltsége: 3 909 964 345 Ft, melyből a támogatás összege 3 080 263 480 Ft. A költségek 84,4%-át a Környezet és Energia Operatív Programból nyert Európai Uniós támogatás fedezi. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek