2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A pradás ördög nem alszik

Az ördög Pradát visel című regényben (és filmben) megismert Andrea Sachs kiállta a Runway lapnál a „sokpróbát”. Ezek után élete rendben is lehetne, hiszen, bár küzdelmesen, de elérte, amire vágyott, s karrierje révbe ért. Lauren Weisberger azonban nem hagyja ennyiben a dolgot: a folytatásban ezúttal a bosszú álcázza magát abban a bizonyos divatháznak a ruháiban. A bosszú Pradát viselben tehát a megtorlásra osztották a főszerepet.

Andrea Sachs megkapta jutalmát a Miranda Prietsly főszerkesztő asszony mellett, a Runway-nél lehúzott rabszolgasorsnak felérő idő után: felhagyva állásával, saját menyasszonyi magazint alapított egykori ellenségével és asszisztens-kolléganőjével, Emilyvel. A lap sikeresen felfutott, s hogy kerek legyen a történet, Andy az esküvőjére készülődik éppen, élete szerelmével, a sikeres, magabiztos – s nem mellesleg szívdöglesztő – médiamogullal, Max Harrisonnal. Minden adva van tehát a szétkürtölt és világraszóló esküvőhöz, majd az azt követő édes, tökéletes élethez…

… elvileg, mert ehhez a karmának lesz egy-két szava. Az esküvő előtt a mind a menyasszonyok, mint a vőlegények hajlamosak begőzölni – nincs ezzel másként Andy sem. Gond egy szál sem lenne, ha értelmezni tudná, mitől rezelt be annyira – a helyzetet meg csak tetézi, hogy az ördöggel vetekedő főnökének képe beférkőzte magát gondolatai közé, mint valamiféle rossz ómen, már idestova csaknem tíz év távlatából. S mikor a nagy nap reggelén előkerül egy titkos levél, annak megdöbbentő, lesújtó tartalmával, élete legszebb napja hideg rettegésbe torkollik, s fenekestül felfordítva szerelmi életét és karrierjét.

Az ördög Pradát viselhez képest a folytatás kevésbé cukormázad: míg az első részben a tipikus történetnek lehettünk tanúi, miszerint a kitartás, küzdés meghozza gyümölcsét, s a hős elnyeri végső jutalmát, addig az ebből fokozatosan pattanásig felfújódott lufi végül kipukkad a másodikban. Nem kellemes, ha az ember lába alól egyszer csak eltűnik a biztosnak hitt talaj – Andyvel éppen ez történik, miközben a taposómalom után az élet nagy drámái (család, szerelem, gyerek) járnak táncot idegein.

Weisberger kiszámíthatóan, de biztonságosan építi tovább a történet ívét – így meglepetésekre nem, de az előző rész színvonalának fenntartására lehet számítani. Bár helyenként talán túl lett dramatizálva a történet, A bosszú Pradát visel, ahogyan elődje is, összességében könnyed kikapcsolódást nyújt. A divatvilágban egy kicsit is érdekelt, illetve az iránta érdeklődő olvasók minden bizonnyal kedvüket fogják lelni a világhírű első rész folytatásában is.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek