2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A KÖZÁLLAPOTOKRÓL – NAVRACSICS TIBOR

– Hogyan jellemezné a hazai közállapotokat?

– Én úgy gondolom, hogy mind a gazdaság, mind a politika, mind pedig a társadalom terén 2002 óta negatív folyamatok indultak be és ezek mostanra meglehetős mélypontra vitték a magyar társadalmat. Ezt láthatjuk, ha kilépünk az utcára, láthatjuk az emberközi viszonyokban, de láthatjuk a gazdasági folyamatokban is, és láthatjuk a gazdasági folyamatokban is, láthatjuk a politika hangulatában is. Ma Magyarország egy rosszkedvű ország, sok szempontból a saját polgárai is reménytelen országnak tartják és ez a legnagyobb probléma, hiszen ha egy ország polgárai nem hisznek a saját jövőjükben, az ország jövőjében, akkor sokkal nehezebb a kibontakozás.

– Mit tart a legnagyobb problémának?

– Talán az optimizmus elvesztése, amely egy hosszú folyamat volt és amely a talán a hitelvesztés, a szavak érvényességének a megkopásával függ össze. Mára egy magyar választópolgár ember, adófizető, családtag, családfő nem érezi, hogy a magyar politika bármiben is segítené az ő hétköznapi életét. Azt látják, hogy vagyunk mi politikusok, mondunk ezt-azt, s közben semmi nem történik az országban. Én azt hiszem, hogy ez a hitelességi probléma az, ami a legsúlyosabb probléma. Ha a politika hitelessége helyre áll, akkor az emberek, ha hisznek abban, hogy azok, akik őket képviselik, azok számukra hasznos és az ő érdekeiket szolgáló döntéseket hoznak meg, akkor talán ők is elkezdenek bízni a saját életükben, a saját törekvéseikben, és meg is valósítják ezt.

– Mi az oka annak, hogy idáig jutottunk?

– Hát ha az öszödi beszéddel kezdeném, az közhelyszerű lenne. De valahol mégiscsak azt hiszem, hogy az alapvető ok, az egy kiábrándultság a választópolgárok részéről, azt látják, hogy a politikusok ígérnek ezt-azt, és nem történik semmi, nem valósul meg ezekből semmi. Ugyanakkor nyilvánvalóan ez időben egybe esik egy olyan folyamattal is, ami a húsz évvel ezelőtti eseményekkel kapcsolatos illúziókkal való leszámolást is jelenti, hiszen húsz évvel ezelőtt sokan úgy gondolták, hogy sokkal egy könnyebb átmenet lesz. Sokkal könnyebben gazdagokká válunk, kiegyensúlyozott életet tudunk majd élni, és ehhez képest azt lehet látni most, 2009-ben, hogy sok szempontból ugyan azok a problémák jönnek elő, mint amelyek húsz évvel ezelőtt jellemezték az országot. És az emberek úgy gondolják, hogy rövid az életük, kétszer ugyan azt húsz éven belül megélni az túl sok és talán ezért van ez a kiábrándultság.

– Hogyan látja a FIDESZ helyzetét a politikai palettán?

– Ha a közvélemény-kutatási adatokat nézzük, akkor rendkívül jó. Azt is szoktam mondani, hogy túl jó, vagy túl szép, én ennyire nem gondolom jónak a FIDESZ helyzetét, miközben a választópolgárok, vagy közvélemény-kutatók által megkérdezett választópolgárok lassan 2/3-a a FIDESZ-re szavazna, és abban bízna. Én úgy gondolom, hogy a valóságban ennél kisebb ez az arány egyvalós választási szituációban. Ugyanakkor ez a közvélemény-kutatások által sugallt rendkívül előnyös pozíció valóban óriási felelősséggel jár, ugyanis a politika olyan terület, ahol az erő, a nagyobb erő nem több jogot jelent, hanem több kötelességet. Vagyis tudatában kell lennünk annak, hogy a megkérdezettek 60%-a, közel kétharmada, tőlünk várja azt, hogy olyan döntéseket hozzunk, amellyel Magyarország kikerülhet a mostani helyzetből és ez óriási felelősség, mert nem biztos, hogy kibírnak még egy csalódást. Lehet, hogy ez olyan társadalmi folyamatokat indít el, amik már nehezen kontrolálható válsághoz vezet, vagyis a FIDESZ helyzete egyrészt könnyű, hiszen nagyon népszerűek vagyunk, másrészt pedig ebből adódóan nehéz. Óriási a felelősségünk a jövőben milyen döntéseket hozunk, milyen magatartást tanúsítunk, milyen politikát honosítunk meg Magyarországon.

– Mit lehet tudni a FIDESZ választási politikájáról?

– Sok mindent, ha valaki szorgalmas olvasó, akkor elolvashatja egyrészt a „Jövőnk” című középtávú vitairatunkat, amely hosszabbtávon, középtávon írja meg, hogy mire gondolunk, milyen elképzeléseink vannak. Elolvashatja az „Erős Magyarország” amelyben már a konkrét szakpolitikai irányelvek is megtalálhatók, és elolvashatja az idei évből az európai P

parlamenti választási programunkat, amely igaz, hogy a nyári állapotoknak megfelelően, de szakpolitikánként részletesebben rögzíti, hogy mit akarunk tenni. És nyilván készül a választási programunk is, amely a tavaszi választásokra lesz majd aktuális, de hát a nyilatkozatainkból nagyjából kitapintható, hogy nagyjából milyen irányba szeretnénk mi elmozdulni: adócsökkentés, kis és középvállalkozások támogatása, családok támogatása, és egy erős Magyarország megteremtése.

– Tervezi-e a FIDESZ, hogy más párttal közösen indul?

– A KDNP-vel. Ahogyan szoktuk, a Kereszténydemokrata Néppárttal stratégiai szövetségben vagyunk, ezen kívül más koalícióspartner, együttműködő partnerrel nem számolunk. Mostani adatok alapján, egyedül, illetve a KDNP-vel közösen tudunk többséget szerezni és tudunk kormányt alakítani, és erre készülünk.

– Mit szól a FIDESZ Mesterházy Attila jelöléséhez?

– Meglátjuk, hogy valóban az MSZP hivatalos fórumain milyen döntést hoznak, nyilvánvalóan majd ehhez kell viszonyulnunk . Én nem akarnék beleszólni az MSZP belső ügyeibe, és belső döntéseibe. Mesterházy Attilát jelölik, akkor ő lesz majd Orbán Viktor ellenfele.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…