2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Pályázati sikerek Kazincbarcikán

Pályázati sikerek KazincbarcikánMegközelítőleg 400 millió forintértékben kilenc helyszínen indulhat meg beruházás, felújítás Kazincbarcikán az idei esztendő második féléve pályázati sikereinek köszönhetően. Erről és a folyamatban lévő beruházásokról, a beadott, de elbírálás alatt lévő pályázatokról tartott kedden sajtótájékoztatót Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere.

A város egyik legjelentősebb, folyamatban lévő beruházása a Pollack Mihály Általános Iskola és Árpád Fejedelem Tagiskola épületeinek teljes körű felújítása, amelynek értéke 780 millió forint. Itt a munkálatok a megfelelő ütemben haladnak, jelenleg a Pollack épületének a rekonstrukciója folyik.

 

Befejezéshez közeledik a kazincbarcikai polgármesteri hivatal akadálymentesítése is, amelynek leginkább azok a fogyatékkal élők örülhetnek majd, akik hivatali ügyintézés miatt érkeznek az épületbe. A kazincbarcikai autósok is élvezhetik a pályázati sikereket, hiszen ennek segítségével és önkormányzati önrésszel valósult meg a Mátyás Király úti körforgalom, amelynek a műszaki átadása megtörtént, és a tesztelés időszaka tart.

A munkahelyteremtést segíti elő a Kazincbarcikai Ipari Park infrastrukturális fejlesztése, és Kazincbarcika és térsége első vállalkozói inkubátorházának létrehozása. A beruházás összértéke megközelítőleg 500 millió forint, amelyből 300 millió forintot nyert támogatásként Kazincbarcika Önkormányzata.

2009. július 1-e óta Kazincbarcika Önkormányzata kilenc pályázata kapott zöld utat. A Kazincbarcikai Összevont Óvodák Napsugár és Mesevár tagóvodái épületének a teljes körű akadálymentesítésére összesen 60 millió forinttámogatást nyertek el, az önkormányzat önrésze ezekben a projektekben összesen 37 millió 300 ezer forint. Elindul a Ságvári Endre Gimnázium épületének a teljes körű akadálymentesítése is. Itt 30 millió forinttámogatást sikerült elnyerni, az önkormányzati önrész pedig több mint 19 millió forint.

Útfelújítás is lesz a jövőben Kazincbarcikán. A Mátyás Király út útburkolatának és az oda bekötő utak burkolatának a felújítása több mint 36 millió forintot fordítnak, aminek a fele pályázati támogatás. Több mint 28 millió forintértékben megvalósulnak forgalomtechnikai felújítások is, amely az útburkolatok festését és a táblák cseréjét jelenti. Itt 20 millió forintos támogatást sikerült elérnie az önkormányzatnak.

Az általános iskolák sem maradnak ki a felújításokból. Megvalósul az Ádám Jenő Általános Iskola épületének teljes körű akadálymentesítése, amelynek 45 millió forint a beruházási értéke, az elnyert támogatás pedig 30 millió forint. Megtörténik a Pollack Mihály Általános Iskola Kazinczy Ferenc tagiskolája részleges felújítása is, ahol külső akadálymentesítést, vizesblokkok felújítását, két tanterem burkolását végzik majd el.

Pályázati segítséggel korszerűsítik a Kazincbarcikai Összevont Óvodák Napsugár Tagóvodája konyháját és a kapcsolódó helyiségeket. A beruházás értéke 26 millió forint, amelyből 20 millió forintot sikerült pályázati úton megszerezni.

Jelentős beruházás lesz a kazincbarcikai Május 1. úti orvosi rendelő épületének bővítése és felújítása is. Megtörténik az épület teljes rekonstrukciója, de eszközvásárlásra is jut a 91 milliós költségből, hiszen a gyógyításhoz szükséges, közösen igénybe vehető defibrillátort szereznek be. Az orvosi rendelő 91 millió forintból újul meg, amiből 82 millió forint a pályázati támogatás.

Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere beszélt a város kiemelt beruházásainak pályáztatási helyzetéről is. A belváros rehabilitációja, Herbolya városrész szociális rehabilitációja, a Veres Péter- Mikszáth Kálmán lakótelep rekonstrukciója projektek a pályáztatás második fordulójában tartanak, várhatóan legkésőbb január közepére teljesítik az úgynevezett pályáztatási mérföldköveket. Ezeknek a beruházásoknak az összértéke megközelíti a 2,5 milliárd forintot.

Sikeresen teljesítette az első fordulót Kazincbarcika város I. számú bölcsődéjének kapacitásbővítése és rekonstrukciója pályázatuk. Az első fordulóban feltételesen megítélt támogatás összege 96 millió forint.

Beszélt Szitka Péter az elbírálás alatt lévő pályázatokról is. Várják a pozitív döntést a Dózsa György tagiskola épületének akadálymentesítésére, a herbolyai gyűjtőútra, belterületi vízelvezetésre Felső –Barcikán, a polgármesteri hivatal, az Ádám Jenő Általános Iskola és Dózsa György Tagiskola épületeinek energiatakarékossági felújítására, valamit a Kazincbarcika kerékpárút pályázatukra is.

/ÖS/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…