2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Nektárt érlel és vizet melegít a napsütés Tokajban

A napsütés ezentúl Tokajban nem csak nektárt érlel a szőlővesszőkön, hanem a gimnázium kollégiumának a meleg víz ellátásáról is gondoskodik. A napkollektoros rendszert csütörtök délután dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő avatta fel.

Az Új Széchenyi Terv keretében a Helyi hő- és villamosenergia-igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal című kiírásra nyújtotta be pályázatát Tokaj városa  a kollégium  használati meleg víz ellátásának napkollektoros biztosítására . A bírálók értékelték az ötletet és 85 százalékos támogatási intenzitás mellett több, mint 49 millió forintot hagytak jóvá a projektre. A 15 százalékos önrészt egy másik pályázaton sikerült megnyerni. A „papírmunkát” követte a rendszer kiépítése.

Az avatáson megjelenteket Májer János, Tokaj polgármestere köszöntötte. Kiemelte, hogy a projekt egybe vág a kormány energetikai céljaival. Az alkalmat megragadva megköszönte dr. Mengyi Rolandnak a pályázattal kapcsolatos segítségét, támogatását.

Dr. Mengyi Roland köszöntőjében elismeréssel szólt a tokajiak és a természet kapcsolatáról: „jó gazda módjára takarékoskodnak” az erőforrásokkal. „Tokaj és a napsütés kapcsolata sok évszázados múltra nyúlik vissza, hiszen a jó szőlőtermés elengedhetetlen feltétele a napsütés”- utalt a természet és az ember szimbiózisára az országgyűlési képviselő. Minden bizonnyal ez is szerepet játszott a napkollektoros vízmelegítés ötletének a megszületésében. Kiemelte, hogy az 57 millió forintos projekt 100 százalékos támogatás mellett valósulhatott meg. „Ez a beruházás nagyban csökkenti majd a kollégium rezsiköltségét”- vont mérleget dr. Mengyi Roland. Megköszönte, hogy Tokaj városa partnere volt a kormány programjának. Kitért rá, hogy a kollégium mellett az időskorúak otthonának a tetejére is napkollektor kerül.

Az ünnepélyes avatást követően a vendégek megtekintették a gépházat. Mint megtudtuk a rendszer 60 fokos víz melegítésére van beállítva, amelyet keverve engednek a belső hálózatba. A beruházásnak köszönhetően évente több millió forintot takaríthatnak meg.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek