2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Megújul a Botanikus Kert Egerben

Megújul az Eszterházy Károly Főiskola Botanikus Kertje. A csaknem egy hektáros területen két nagyobb, egymáshoz is kapcsolódó beruházást hajtanak végre. Megújítják a magyarországi tájegységek növényvilágát bemutató élőhelyeket, valamint mesterséges körülmények között szaporítanak több ritka növényfajt. A napokban kezdődő és 2015 tavaszára befejeződő beruházás 74 millió Ft-ba kerül.

A botanikus kert – mely a  helyi védett gyűjteményes növénykertek közé tartozik – Eger város lakóterületének peremén, Almagyar dombon helyezkedik el, területe csaknem 10 000m2. A gyűjtemény fontos zöld felülete a városnak valamint kiemelkedő gyakorlati terepe a főiskolai hallgatóknak. A kert 1967-ben került a főiskola tulajdonába, több mint 600 növényfajnak ad otthont, melyek közül 200 védett.
A gyűjtemény helyi jelentőségét két fő értéke adja:
•    Bemutatja a hazai flóra valamint a Kárpát-medence növényfajait
•    Növeli a fennmaradási esélyét azoknak a védett növényfajoknak és társulásoknak melyek a Bükk-hegységből, valamint az Északi-középhegység más élőhelyeiről származnak.

A projekt fő célja a botanikus kertben található, természetvédelmi szempontból kiemelkedő fajok és élőhelyek megőrzése, a fajmegőrzés érdekében végzett rekonstrukció.
A rekonstrukció főbb elemei: 
– A gyűjtemény élőhelyfoltjainak – Alpokalja, Északi-középhegység, Dél-Dunántúl, mezofil gyep, lápteknő, sziklakert – megújítása

– Az eredeti élőhelyén kívül nevelt fajok megőrzése, szaporítási kísérletek végrehajtása


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek