2024. 08. 6. kedd

Berta, Bettina
1 EUR 398 HUF
1 GBP 464 HUF

DK: Putyin annektál, a magyar diplomácia hallgat

Oroszország a Krím félsziget annektálásával, az ott – tankok és orosz katonai egységek jelenlétben – megtartott, erősen kétséges tisztaságú népszavazással és a napokban meghirdetett Putyin doktrínával egyértelműen felrúgta az 1994-ben aláírt Budapesti Memorandumot, amelyben az Egyesült Államok, Oroszország és Nagy-Britannia garantálták Ukrajna határait. A felek vállalták Ukrajna biztonságának és szuverenitásának szavatolását, és kötelezték magukat arra, hogy tartózkodnak az erő alkalmazásától az országgal szemben, illetve a gazdasági nyomásgyakorlástól. Félő, hogy az orosz külpolitika egy újabb hidegháborúhoz vezethet. A NATO és az EU tagállamainak, köztük Magyarországnak is együtt és határozottan kell fellépniük az orosz expanzió megállításáért. A Nyugat már megfogalmazott szankciói csak a kezdetei lehetnek azoknak az intézkedéseknek, amelyeket okvetlenül és következetesen végre kell hajtani.

Látva, hogy a Fidesz és a Jobbik igazodik Moszkva külpolitikájához, Magyarország különösen ki van téve az egyre növekvő orosz befolyásnak.

Sürgősen alternatívákat kell keresni, hogy az Európai Unió államai fokozatosan más forrásokból elégítsék ki energiaszükségleteiket és enyhítsék az Oroszországtól való függést. Most kell véget vetni a Paksot érintő Putyin-Orbán kalandnak, mert a késlekedés azt eredményezheti, hogy Magyarország a Putyin által vizionált újabb vasfüggöny rossz oldalára kerül és végleg kiiratkozik a demokratikus államok közösségéből.

A magyar kormány kül- és szövetségi politikája fontos tényezője lett az április 6-i országgyűlési választásoknak. Aki a Fideszre szavaz, az Putyinra szavaz!

Kakuk György
DK elnökségi tag

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

127554
Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében Még hogy nem vállalkozó kedvűek a magyar fiatal…

További cikkek