2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Nem álom, az ólom kiváltása

Félidejéhez érkezett a Miskolci Egyetem FORR-ÁSZ című uniós támogatással megvalósuló programja. A  campuson professzorok és egyetemi hallgatók, fiatal és idősebb kutatók számoltak be az eddig elért eredményeikről.

A Környezetbiztonságos forraszanyagok anyagtudományi alapon történő fejlesztése primer és másodnyersanyagokból a járműipar számára elnevezésű projekt legfőbb törekvése, olyan forrasztóanyag  kifejlesztése, amely az eddig alkalmazott, rendkívül jó tulajdonságokkal rendelkező, de ólomtartalmú forrasztóanyagot ki tudja váltani,képes helyettesíteni úgy, hogy az átállás sem gazdaságossági, sem termelési, sem technológiai hátrányt nem okoz.
 Mindez azon túl, hogy az ólom jelentős környezetkárosító hatású, az Európai Unió is tiltja a gyártásban az alkalmazását.
 A szakmai megvalósítással öt, nemzetközileg elismert vezető kutató által koordinált – az adott tématerületre specializálódott és egymást szinergikusan kiegészítő – tudományos műhely foglalkozik.A mintegy 600 milliós projekt érdekessége, hogy átfogja az anyagtudományi kar szinte teljes kutatási területét.
A kutatási program 2013 januárjában indult. A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának oktatói, kutatói, hallgatói a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Atommag Kutató Intézetével (ATOMKI) együttműködve dolgoznak a megvalósításon.
A FORR-ÁSZ kutatja a forrasztás-technológiák területét (ólommentes ónforrasz-anyagok fejlesztését, alumíniumötvözetek keményforrasztását, ötvözők és szennyezők hatását a kristályosodásra és egyéb szerkezeti átalakulásokra), ideértve a járműgyártás számára is fontos felülettechnikai területeket (felület-előkészítés, korrózióvédelem, bevonó technológiák). Elvégzik az anyag-összetételi metallurgiai számítógépes modellezéseket, a laboratóriumi mérés- és vizsgálótechnikai (szerkezetkutatás, felületanalitika, plazmakezelések) tevékenységeket, és az értékes fémes hulladék anyagok (ón, ezüst, réz, arany, mikro ötvözők) innovatív visszanyerési és újrahasznosítási technológia-fejlesztési alap- és alkalmazott kutatásokat.
A konferencia sajtótájékoztatóján elmondták: jelentős hozadéka a kétéves projektnek, hogy újabb potenciális ipari partnereknek – belföldön és külföldön – megmutathatják magukat, s ennek hatásaként a kar intézeteit, oktatóit és hallgatóit azok egyre nagyobb mértékben vonják be munkájukba.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…