2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Több mint 200 program a Kocsonyafesztiválon

 Miskolctapolcán lesz a XIV. Miskolci Kocsonyafesztivál


„Különleges körülmények között rendezzük meg március 7-9. között a kocsonyafesztivált – kezdte keddi sajtótájékoztatóját Rózsa Edit, a fesztivál szervezője, ötletgazdája, hiszen a helyszín  egy miskolctapolcai öt hektáros terület lesz, a volt autóskemping, amelyet most Szikszó város üzemeltet.

Bár sokszor volt olyan, a 13 év alatt, hogy a fesztivál egy-egy programját a város különböző pontjain rendeztük meg, ezzel is hangsúlyozva az eredeti célt, hogy aki ide jón a fesztiválra, ismerje meg a város szépséges helyeit is, de  a fő programok mindig a belvárosban zajlottak.”
A fesztivál pénteken délután 2-3 óra között kezdődik, igazodva az MVK menetrend szerinti buszjáratához. „Rendhagyó módon, egyperces néma csenddel indítjuk a rendezvényt, így emlékezve azokra, akik Ukrajnában az életüket áldozták a szabadságért” – mondta Rózsa Edit. Hozzátette: a rendezvénynek minden évben van díszvendége, az idén Ukrajna lesz, ezért a kárpátaljai Técsői Banda nyitja a programot.

A Fesztiválparkban négy szabadtéri színpad lesz, valamint egy fedett Fesztiválvigadó és népi játszóház. Ide nem csak gyalog, hanem dottóval, lovaskocsival, futva,  – ha benevez valaki az I.Kocsonyafesztivál futóversenyre, – kocsonyajáratokkal, nordic walking bottal lehet majd följutni.

Az elmúlt évhez hasonlóan egy ősbemutatóval is készülnek a szervezők: Kocsis Andrea és Lukács Ádám balettművészek a Carmina Burana zenéjére  koreografált műben adják elő az Együttműködés, a szabadság tánckompozícióját. Az előadás koreográfusa: Kozma Attila.

Kiemelt programja lesz a három napnak a szombat esti Illés szekerén  Bródy koncert, ami azért is különleges, mert a híres zenész, zeneszerző, a választásig sehol sem lép fel. Azt is elmondta Rózsa Edit, hogy ez a fesztivál mentes lesz a politikától, hiszen ez egy civil rendezvény, semmi helye itt egyik oldalnak sem.

Tulajdonképpen egy piknik fesztivál lesz a mostani, így lesz irodalmi liget, lovas liget, állatsimogató liget is.

Ahogy már megszokhattuk, sok ötlet és különlegesség várja a vendégeket, így például a Nőnapon  minden férfi egy szál virággal léphet be a fesztivál helyszínére, ahonnan anya, lány, nagymama, hölgy nem távozhat majd virág nélkül. Emlékezünk Cipőre Tóth Csabával, itt lesznek a Busók Mohácsról, hogy csak néhányat említsünk a gazdag kínálatból.

„Arra törekszünk, – mondta Rózsa Edit – hogy az a cél amit megálmodtunk annak idején Fedor Vilmossal, hogy mindenki a saját jó élményét vigye haza a városról és a fesztiválról, az-az idén is teljesüljön.”

Kép és szöveg:OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek