2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

„A Dunán innen nincs még egy ilyen gyermekkórház”

Több mint 4,6 milliárd jut fejlesztésre – Megáldották az alapkövet a történelmi egyházak is

– Mivel a Dunán innen a miénken kívül nincs még egy gyermekkórház, így ebben a projektben mi a gyermekrehabilitációs központ megújítását tűztük ki célul, – mondta a mai alapkőletételen dr. Csiba Gábor főigazgató főorvos.

Az Új Széchenyi Terv keretében 4,673 milliárd forintos rehabilitációs fejlesztés valósul meg az észak-magyarországi régióban. A projekt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház vezetésével, 11 konzorciumi partner bevonásával valósul meg. A konzorciumba bevont kórházak az egész régió rehabilitációs ellátását felölelik.

  Ennek részeként a GYEK-ben a gyermekrehabilitációs osztály – az Új Széchenyi Terv keretében – bruttó 291,7 millió forintból egy új épületrésszel bővül, amelyben sportterápiás egység, gyermek játszószoba, pszichológus/logopédus tanszoba, ergoterápiás rendelő, mozgássérült tankonyha és a nappali ellátást kiszolgáló egységek kapnak helyet, bruttó 956 négyzetméteren. A beruházás része az egységhez közvetlenül kapcsolódó, 378 négyzetméteres külső tér kialakítása is. Továbbá a GYEK mögött egy 5,5 méter szélességű aszfaltburkolatú utat építenek, s létrehoznak egy körülbelül 100 férőhelyes parkolót. Eszközbeszerzésre további bruttó 72,5 millió forintot kívánnak fordítani.

Konzorciumi partnerek: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház (473MFt); Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház (860MFt); Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház (292MFt); Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet, Edelény (307MFt); Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. (222MFt); Almási Balogh Pál Kórház, Ózd (302MFt); Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet, Eger (600MFt); Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet, Hatvan (553MFt); Margit Kórház Pásztó (263MFt); Szent Lázár Megyei Kórház, Salgótarján (337MFt); Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet, Balassagyarmat (464MFt)

Pelczné Gáll Ildikó Európa Parlamenti képviselő azt hangsúlyozta, hogy azért is mérföldkő ez a beruházás, mert példaértékű összefogás előzte meg. Országosan 300 milliárd forintból 400 intézmény újulhat meg, amely hatalmas összeg.


Csöbör Katalin
országgyűlési képviselő minden érintettnek köszönetet mondott a munkájáért. 

Sebestyén László országgyűlési képviselő arról is szólt, hogy az ellátórendszer fejlesztésével a cél egy olyan rehabilitációs gyűrű megalkotása, mely a konzorciumi partnerekkel történő egyenletes feladatmegosztást, a letisztázott rehabilitációs betegutakat foglalja magában.

Az ünnepi beszédeket követően Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke és Demeter Ervin, megyei kormánymegbízott elhelyezték az időkapszulát és az alapkövet.

Itt a tényleges kivitelezési munkálatok 2014. januárban megkezdődtek, és jelenleg az alapozás zajlik. Szerződés szerint a kivitelezési munkálatok átadásának végső határideje: 2014.10.31.

Fotók és szöveg:Orosz B.Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek