2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

EURÓPAI UNIÓS HÍREK

EURÓPAI UNIÓS HÍREKKÖZSZFÉRÁBÓL ELBOCSÁTOTTAK FIGYELMÉBE


Az ÉRÁK decemberben induló Új pályás képzéseire még lehet jelentkezni.
A
www.erak.hu honlap főoldalán, Új Pálya logó alatt tájékozódjon részvételi lehetőségei felől, illetve érdeklődjön a megadott elérhetőségeken.

Veres Imréné, Új Pálya projektvezető
46/530-018

MAGYAR NYERTE AZ EP ÚJSÁGÍRÓDÍJÁT

Szlankó Bálint nyerte az Európai Parlament újságíródíját az internetes kategóriában. Az origo.hu-n megjelent, az európai lobbizásról szóló cikkért járó elismerést Jerzy Buzek, az EP elnöke adta át csütörtökön, Brüsszelben.
Az Európai Parlament idén második alkalommal, négy kategóriában díjazta azokat, akik jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a közvélemény jobban megismerje az Európai Unió tevékenységét és döntéseit. A kategóriánként 5000 eurós pénzjutalommal járó újságíródíjakat csütörtökön adta át Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke. A négy kategória: nyomtatott sajtó, rádió, televízió, internet.
Az internetes kategória európai díját Szlankó Bálint nyerte, az origo.hu-n megjelent, "Agyra gyúrnak a brüsszeli ravaszok" című írásával. A zsűri szerint a szerző érdekes, egyedi, közérthető módon mutatja be az európai intézményeknél folytatott lobbitevékenységet.
Szlankó Bálint korábban dolgozott az Indexnél, írásai jelentek meg többek között a Magyar Narancsban, emellett több évig volt a brüsszeli Bruxinfo munkatársa. 2007-ben jelent meg Az elnök, a képviselő és a diplomata című könyve, amely az Európai Unió gyakorlati működését mutatja be. Jelenleg az Economist című nemzetközi lapnál dolgozik.
A többi kategóriagyőztes
A rádiós produkciók közül a lengyel Zbigniew Plesnerét találta legjobbnak az európai zsűri. Plesner a szczecini hajógyár munkásainak a gyár bezárása elleni küzdelméről készített rádióműsort.
A televíziós kategória győztese a német Elke Sasser és Kristian Kähler lett. Ők több éven át követték három vidéki lengyel család életét, az ő sorsukon keresztül mutatva be az EU-csatlakozással járó változásokat.
A nyomtatott sajtó kategóriában a szintén német Ines Possemeyer Európai megújulásáról szóló írását díjazta a zsűri.
A díjért induló 266 európai újságíró közül először nemzeti zsűrik választották ki a kategóriánként legfeljebb egy-egy továbbjutót. Ezt követően egy hat újságíróból és három EP-képviselőből álló európai zsűri döntött arról, a 65 nemzeti győztes közül kik kapják az Európai Parlament elismerését.

KÉSHET A CSEH ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGI DÖNTÉS

EURÓPAI UNIÓS HÍREKLehetséges, hogy a brnói alkotmánybíróság elnapolja a mára tervezett döntést azzal kapcsolatban, hogy összhangban van-e a Lisszaboni Szerződés a cseh alkotmánnyal.
„Tekintettel arra, hogy a felek állandóan újabb és újabb kiegészítéseket fűznek álláspontjukhoz,
amelyeket a bíróságnak fel kell dolgoznia, nagyjából 50 százalék az esélye annak, hogy a
döntés már kedden megszületik, s 50 százalék, hogy elnapolják” – jelentette ki Tomás Langásek,
az alkotmánybíróság főtitkára és szóvivője hétfőn Brnóban, a testület székhelyén.
http://www.euvonal.hu/index.php?op=hirek&id=6221

KLÍMAPILLÉR AZ UNIÓS MEZŐGAZDASÁGI POLITIKÁBAN

EURÓPAI UNIÓS HÍREKAz Európai Bizottság azt tervezi, hogy egy, a klímaváltozásra vonatkozó „harmadik pillért” emel be
a 2013 utáni Közös Agrárpolitikába (KAP). Feltételhez kötné továbbá a közvetlen támogatás nyújtását. A tervezet szerint azok a gazdák jutnának addicionális forráshoz, akik „közjavak” – mint a biodiverzitás és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlat – megőrzésére is ügyelnek.

A Bizottság következő hosszú távú költségvetési tervezete alapján „jelentősen csökkenhet a KAP részesedése a költségvetésből”, így több pénz juthat a közösség más prioritásai számára. Az EurActiv által ismert tervezet kiemeli, hogy a gazdák nem várhatják el, hogy a közvetlen támogatások formája változatlan maradjon, és a későbbiekben több figyelmet szeretnének fordítani az olyan prioritásoknak, mint a „nem kötelező környezetvédelmi szolgáltatások, fenntartható mezőgazdasági gyakorlat, vagy vidékfejlesztés olyan területeken, amelyek kiemelkedő természeti értékekkel rendelkeznek”.
http://www.euvonal.hu/index.php?op=hirek&id=6222

PÁLYAORIENTÁCIÓS ADATBÁZIS KÉSZÜL

Az új pályaorientációs szakpolitikák egyike, hogy az LLG (lifelong guidance) rendszerben megvalósul az intézmények és szakpolitikák közötti koordináció (oktatásügy, művelődés, szociális szféra, munkaügy, stb.). A koordináció első lépése a pályaorientációval foglalkozó szakemberek adatbázisba rendezése.
Milyen lehetőségeket rejt az Ön és munkatársai számára ez az adatbázis?
– Kérésére az e-pálya és a Nemzeti Pályaorientációs Portál felületén ingyenesen megjelenhet portfoliója, és ezzel elérhetővé válhat az ország egész területén.
– Lehetősége nyílik arra, hogy részt vegyen a 2009. novemberdecember hónapban különböző témákban induló képzéseken. A kurzusok időtartama 2×3 nap, ingyenes, térítik az utazás, a szállás és az ellátás költségeit. Emellett a tanfolyamok akkreditáltak, így elvégzése kreditpontokat jelent az Ön számára.
Bővebb információ:
http://www.erak.hu/tamop222/index.html

TE MIT ÉPÍTENÉL, MIT VÁLTOZTATNÁL A VÁROSODBAN

Te mit építenél, mit változtatnál a városodban, ha az Európai Unió adna rá pénzt?
Kiíró: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Határidő: 2009. 11. 15.
Pályázhat: gyermekek ha
a) lerajzolják vagy lefestik, hogy mit építenének vagy változtatnának meg településükön Európai Uniós pályázati pénzből (a továbbiakban: Pályamű) és
b) elküldik postai úton az "NFÜ – rajzpályázat" 1539, Budapest, Pf.: 914. címre vagy
c) eljuttatják e-mailben az nfurajz@emgmedia.hu címre és
d) a Pályaművükön feltüntetik a mű címét, a Pályázó nevét, lakhelyét, születési idejét (14 év alatti Pályázó esetén a törvényes gondviselőjét).
A Pályázat Időtartama: 2009. 10. 01-2009. 11. 15.
Az összes regisztrált és Pályaművet beküldő Pályázó között az alábbi nyereményeket sorsoljuk ki:
– 200 db ajándékcsomag, melynek tartalma:
– NFÜ-s tapsoló
– Színesceruza-készlet
– Halászsapka
– Szurkolóbot
– Bögre
A nyertesek mellett a Szervező további 10 tartaléknyertest sorsol ki.
Fődíj: az összes Pályamű közül a NFÜ zsűrije kiválasztja a 10 legjobb alkotást, mely a "Helyben vagyunk" címmel megjelenő EST-különszám következő kiadásában kerül bemutatásra.

http://pafi.hu/_pafi/palyazat.nsf/83c68255e917fff4c1256bd6006b51fa/8633c5997cbb7d99c12576490058cae0?OpenDocument

MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSE

Ismét elérhetővé válik a kis- és középvállalkozások legnépszerűbb uniós pályázata
Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztése GOP-2009/2-2.1.1/A, KMOP-2009/2-1.2.1/A
Ismét megnyílik a lehetőség, hogy jelentős támogatást kapjanak az Európai Unió forrásaiból a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztéshez, korszerűsítéshez. A támogatás mértéke akár az 50%-ot is elérheti, a támogatás összege pedig 25 millió forintig terjedhet.

Mire igényelhető támogatás?
A támogatás technológiai fejlesztést eredményező beruházásokra igényelhető: új vagy 3 évnél nem régebbi használt eszköz beszerzésére, illetve információs technológia-fejlesztésre, domain név regisztrációra és a hozzá kapcsolódó honlapkészítésre, valamint minőség-, környezet és egyéb irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetésére és tanúsíttatásra.

Mekkora összegre lehet pályázni?
A támogatás összege a GOP-2009/2-2.1.1/A esetében legalább 1 millió, legfeljebb 25 millió, míg a KMOP-2009/2-1.2.1/A keretében legalább 1 millió, de legfeljebb 20 millió forint.
A beruházás összes elszámolható költségének legfeljebb 50%-a igényelhető támogatásként a megvalósítási helyszín függvényében. Pest megyében legfeljebb 35%, Budapesten pedig 25% támogatásra van lehetőség.
A rendelkezésre álló forrás 2009-2010-re a GOP-ban 15 milliárd Ft, a KMOP-ban 2,588 milliárd Ft.

Kik pályázhatnak?
A pályázati kiírásra mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozók pályázhatnak, amennyiben megfelelnek a pályázati felhívásban részletezett feltételeknek.

Hogyan lehet pályázni?

A pályázat elkészítéséhez és szabályos benyújtásához szükséges valamennyi információ és dokumentáció a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján érhető el:
www.nfu.hu
A pályázatok benyújtása 2009. november 30-tól 2010. december 31-ig lehetséges.
A pályázatok az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap
társfinanszírozásával valósulnak meg.
http://www.nfu.hu/ismet_elerhetove_valik_a_kis_es_kozepvallalkozasok_legnepszerubb_unios_palyazata

 

LEONARDO PARTNERSÉGEK

Kiíró: Európai Bizottság; Tempus Közalapítvány
Határidő: 2010.02.19
A partnerségek átmenetet képeznek a Leonardo mobilitás és az innováció fejlesztés /innováció transzfer pályázattípusok között. Ezen együttműködések célja az egymástól tanulás, jó gyakorlatok átvétele, közös tapasztalatok cseréje
SZAKKÉPZÉSI TÉMÁBAN.
A 2 éves projektek során több ország partnerintézményei működnek együtt. Egy adott témára koncentrálva kiutazásokat, partnertalálkozókat szerveznek egymáshoz, ahol a témára vonatkozó megbeszéléseket tartanak, közösen dolgoznak egy kisebb projekteredményen, mely lehet tanulmány, honlap, CD, konferencia, képzési anyag stb. A projekt futamidejének többi részében pedig saját intézményükben dolgoznak az adott témán, majd az elért tapasztalatokat összegzik, értékelik, a tapasztalatokat megosztják, terjesztik.

A projektekben valamennyi szakképzésben érintett intézmény részt vehet.
A korábban már ismert Comenius "Iskolai együttműködések" és Grundtvig "Tanulási kapcsolatok" projektekhez hasonlóan adott számú mobilitáshoz kapcsolódóan lehet támogatást igényelni (átalány összegek, minimum 4, 8, 12 vagy 24 kiutazás megvalósítása), a partnerek azonban kisebb "projektterméken", eredményen is dolgoznak ("projekttermék" lehet egy tanulmány / honlap / felmérés / CD stb.).
A projektekben a szakképzésben tanulók aktív részvételére, tanulók és oktatók közösprojektmunkájának megvalósítására, a képzőintézmények és a vállalati szféra kooperációjára is lehetőség van.
A projektek időtartama 2 év, minimum 3 ország 3 intézményének részvétele szükséges. Minden szakképzésben érintett intézmény pályázhat.

Támogatott tevékenységek:

Mobilitási tevékenységek (pl. oktatók, képzési szakemberek, tanulók cseréje stb.)
A partnerek közös "projektterméken" dolgoznak (rövid tanulmány, konferencia, CD,
képzési anyag, honlap stb.)
Kooperáció egy adott témakörben (pl. egy speciális képzési módszer
tanulmányozása)
Kooperáció egy adott szakmára, szektorra koncentrálva
http://pafi.hu/_pafi/palyazat.nsf/83c68255e917fff4c1256bd6006b51fa/b547090873231adec125765a0031fb12?OpenDocument

 

MOBILITÁS

Kiíró: Európai Bizottság; Tempus Közalapítvány
Határidő: 2010.02.05
A mobilitási projektek célja a szakmai alap- és továbbképzés európai jellegének erősítése, valamint az elméleti és gyakorlati szakmai tudás és a szaknyelvi készségek fejlesztésének elősegítése. E pályázattípus többek között lehetővé teszi a szakképzés különböző szereplői, így az oktatási és a gazdasági szféra közötti együttműködést.
A mobilitási projektek különböző célcsoportjai, időtartama és pénzügyi támogatása:
célcsoport fogadó fél időtartam

szakmai gyakorlatok – szakmai alapképzésben részt vevő fiatalok szakképző
intézmények, vállalatok min. 2, max. 39 hetes gyakorlatok
szakmai gyakorlatok – munkavállalók, munkanélküliek szakképző intézmények,
vállalatok min. 2, max. 26 hetes gyakorlatok
tanulmányutak – szakképzési szakértők, oktatók szakképző intézmények, vállalatok
min. 1, max. 6 hetes tanulmányutak

A külföldi szakmai gyakorlat olyan gyakorlattal és/vagy képzéssel töltött időszak, amelyet a résztvevő (a kedvezményezett) egy külföldi fogadó intézményben (vállalat és/vagy szakképző intézmény) tölt. Ezalatt az időszak alatt a kedvezményezettnek alkalma nyílik munkatapasztalat szerzésére, szakmai tudásának és készségeinek fejlesztésére, valamely idegen nyelv aktív gyakorlására – mindez jelentősen növeli munkaerő-piaci esélyeit.
A külföldi gyakorlatoknak az alábbi feltételeknek kell megfelelniük:
– A kedvezményezett képzéséhez (illetve átképzéséhez) szorosan kapcsolódó vagy azt kiegészítő gyakorlat vagy szakmai képzés biztosítása.
– A fogadóintézménynél megszerzett készségek, tudás elismerése pl.: oklevél vagy a szakképesítés adott szintű megszerzését tanúsító okirat vagy Europass mobilitási igazolvány révén.
– A kedvezményezett fogadóintézményen belüli oktatói, mentori felügyeletének biztosítása és a küldő szervezet folyamatos tájékoztatása.

A tanulmányutak képzőintézmények és vállalatok közötti mobilitási tevékenységek, melyek a szakképzésben dolgozók számára nyújtanak lehetőséget arra, hogy tudásukat és tapasztalataikat más országokban, eltérő szervezeti körülmények között hasznosíthassák, illetve azokat tovább gyarapíthassák. A tanulmányutak célja továbbá az oktatási és gazdasági szféra közötti tapasztalatcsere, a technológiai és tudományos újítások átvitele. A program fontos eleme, hogy a külföldi út a kedvezményezettek számára szakmai továbbképzést jelent.
http://pafi.hu/_pafi/palyazat.nsf/83c68255e917fff4c1256bd6006b51fa/519ff318b77151c9c125765a00326ba2?OpenDocument

INNOVÁCIÓTRANSZFER

Kiíró: Európai Bizottság; Tempus Közalapítvány
Határidő: 2010.02.26
Az Egész életen át tartó tanulás program (Lifelong Learning Program – LLP) adja a szakmai keretét az innovációtranszfer pályázattípusnak, amely alprogram célja, hogy korábbi Leonardo da Vinci vagy más forrásokból megvalósult projektek innovatív eredményeinek vagy tartalmának átvételét és beépítését támogassa a szakképzési rendszerbe.
A pályázó intézményeket a szakképzés területéről várjuk; pályázhatnak az iskolarendszerű szakképzés területéről (szakiskolák, szakközépiskolák), a felsőfokú szakképzést nyújtó oktatási intézményektől (a köz- vagy magánszférában működtetett szakképző intézmények), de ezeken felül minden olyan szervezet, amely a szakképzés valamely szintjén tevékenykedik (a teljesség igénye nélkül: nonprofit szervezetek, kutatóintézetek, vállalkozások stb.).
A szakképzés napjainkban tágabb értelmezést nyert: minden olyan képzéstípus idetartozik, amely az egyén foglalkoztathatóságát, munkaerő-piaci értékességét növeli; és ebbe a körbe tartoznak a szakképzésre orientáló programok, a szaknyelvi képzés, valamint a szociális kompetenciát, álláskereső technikát fejlesztő rehabilitációs programok is.
A pályázattípus előnye, hogy a projektek partnerségi formában nemzetközi együttműködés keretében valósulnak meg. A projektmegvalósítás ezen formája új távlatokat nyithat meg bármilyen típusú intézmény működésében, újfajta munkakultúra megismerésére és elsajátítására adva lehetőséget, hangsúlyozva, hogy ez a tanulási folyamat minden résztvevő számára lehetővé teszi a részvételt az egész életen át tartó tanulás programjában.
Az Európai Bizottság minden évben meghatározza azokat a szakképzési területeket, szakmapolitikai prioritásokat, amely témákra irányuló projektterveket várja.
Amennyiben érdeklődik a pályázattípus iránt, az alábbiakban, illetve a honlapunk további oldalain megismerkedhet az adott évben meghatározott prioritásokkal, a pályázattípus részletes szabályaival, dokumentációjával.
http://www.pafi.hu/_pafi/palyazat.nsf/83c68255e917fff4c1256bd6006b51fa/06c807b9fb82d915c125765a003180df?OpenDocument

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…