2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Zempléni Nemzeti Park: legyen vagy ne legyen?

Zempléni Nemzeti Park: legyen vagy ne legyen?A Zempléni-hegység térségének aktuális környezetpolitikai és természetvédelmi kérdései címmel rendezett szakmai konferenciát és beszélgetést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat. Azonban többről volt szó.

Mint a cím is sugallja, a tervezett Nemzeti Park vitát generál a térségben, megosztja a politikusokat, szakembereket. A konferencián részt vett többek között Dr. Fülöp Sándor ombudsman (Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosi Hivatala), a „házigazda" részéről Dr. Ódor Ferenc, a Megyei Közgyűlés elnöke, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi felügyelőség igazgatója, a környező települések polgármesterei mellett a Zempléni Nemzeti Parkért alakult Szövetség vezetősége.

Dr. Fülöp Sándor, ombudsman és dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke a sajtó képviselőit a délelőtti tanácskozás után tájékoztatta. A közgyűlés elnöke kifejtette: a miniszteri bejelentésre felkapta fejét a zempléni térség (Szabó Imre környezetvédelmi miniszter szerint van rá esély, hogy 2010-ben a Zemplénnel bővül a hazai nemzeti parkok köre) és azóta is folyik a vita, kell-e nemzeti park vagy sem. A mai megbeszélés ezeket a véleményeket ütközteti és hallgat meg előadásokat a témában.
Mint azt az elnök elmondta: fontos, hogy tudjuk, egy nemzeti park milyen hatásokkal jár. Itt nem a máról beszélünk, hanem a jövő generációiról.
Dr. Fülöp Sándor hozzátette: a nemzeti parkká minősítésről a miniszter dönt, de a témáról beszélni kell, hogy a sokféle érdek, észrevétel segítsen kialakítani a miniszter véleményét.
– Azt hallom, hogy nagyon sok félelem kering az érintett térségben, a megyében, amit tisztázni kell. A tárca, információim szerint még csak foglalkozik a kérdéssel, nem született döntés. Viszont az ilyen tanácskozások megjegyzései, véleményei remélem sokat számítanak majd a döntés végső kialakításában.
Arra az újságírói kérdésre, hogy merültek-e fel aggályok, és ha igen milyen jellegűek a jelenlévő polgármesterekben, dr. Ódor Ferenc elmondta: félelem van egyrészt a hivatallal szemben, mert egy hivatal engedélyez, vagy megtilt bizonyos dolgokat. Másrészt szóba került a NATURA 2000 megyei területei kapcsán, hogy az nem engedi a beruházásokat, ezzel egyfajta gátja is a fejlődésnek. – Nem fogunk egyik álláspont mellé sem odaállni, de vizsgálni kell a nemzeti park kérdését, és abban konszenzusos döntést kell hozni. Ehhez a megyei önkormányzat ezzel a tanácskozással és a november 4-én, Pálházán tartandó következő megbeszéléssel kíván hozzájárulni. Egyébként a pálházain már azok a polgármesterek is részt vesznek, akiknek településük jelenleg is nemzeti parki részen van. Remélem, tapasztalataikkal sokat tudnak majd segíteni a kérdés tisztázásában. Vagyis, hogy kell-e a Zempléni Nemzeti Park vagy sem.

-baz.hu-

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…