2024. 07. 29. hétfő

Márta, Flóra
1 EUR 393 HUF
1 GBP 465 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • A Bizottság 200 millió eurót biztosít közel 200 új LIFE+ projekt támogatásához

A Bizottság 200 millió eurót biztosít közel 200 új LIFE+ projekt támogatásához

A Bizottság 200 millió eurót biztosít közel 200 új LIFE+ projekt támogatásáhozAz Európai Unió környezetvédelmi célú pénzügyi eszközének, a LIFE+programnak (2007–2013) a keretében közzétett második pályázati felhívás eredményeként az Európai Bizottság 196 új projekt támogatását hagyta jóvá. Az Európai Unió összes tagállamából érkeztek be projektjavaslatok, amelyek a természetvédelemmel, a környezetvédelmi politikával, valamint a tájékoztatással és kommunikációval kapcsolatos intézkedésekre irányulnak. Az elfogadott pályázatok összesen 431 millió eurós befektetést jelentenek, amelyből az Európai Unió 207,5 millió eurót finanszíroz.

Stavros Dimas környezetvédelmi biztos így nyilatkozott: „Meggyőződésem, hogy ezek a projektek jelentős mértékben hozzájárulnak a természetvédelemhez és a környezet javításához. Segítenek abban is, hogy az EU egészében nagyobb figyelem irányuljon az előttünk álló alapvető környezetvédelmi kihívásokra, különösen az éghajlatváltozásra és a biológiai sokféleség eltűnésére.”

A 2008 novemberében lezárult pályázati felhívásra a 27 uniós tagállam állami vagy magánszervezeteitől több mint 600 javaslat érkezett a Bizottsághoz. Ezek közül 196 projektet választottak ki közösségi társfinanszírozásra, amelyek a program alábbi három összetevőjén keresztül részesülnek támogatásban: a LIFE+ természet és biodiverzitás, a LIFE+ környezetvédelmi politika és irányítás és a LIFE+ információ és kommunikáció.

A LIFE+ természet és biodiverzitás keretébe tartozó projektek a veszélyeztetett fajok és élőhelyek védettségi állapotának javítására irányulnak. A Bizottság 227 pályázat közül 80 projektet választott ki, amelyeket természetvédelmi szervezetek, kormányzati szervek és egyéb szereplők által létrehozott partnerségek nyújtottak be. A 22 tagállamban összesen 199 millió eurós összbefektetést jelentő projektek finanszírozásához az Európai Unió mintegy 107 millió eurót biztosít. A projektek nagy többsége (74) természetvédelmi projekt, amely a madár- és/vagy az élőhelyvédelmi irányelv végrehajtásához és a Natura 2000 hálózat fenntartásához járul hozzá. A fennmaradó hat projekt témája a biodiverzitás. Ez a LIFE+ új kategóriája, amely a biodiverzitással kapcsolatos szélesebb körű kísérleti projektekkel foglalkozik.

A LIFE+ környezetvédelmi politika és irányítás keretében olyan kísérleti projektek megvalósítására kerül sor, amelyek innovatív szakpolitikai ötletek, technológiák, módszerek és eszközök fejlesztéséhez járulnak hozzá. A Bizottság a köz- és a magánszektorbeli szervezetek által benyújtott 288 javaslat közül 99 projekt támogatásáról döntött. A 19 tagállamból kiválasztott projektek összesen 211 millió eurós összbefektetést jelentenek, ennek finanszírozásához az Európai Unió mintegy 90 millió eurót biztosít. Az uniós források legnagyobb részét (körülbelül 26 millió eurót) 28, hulladékokkal és természeti erőforrásokkal összefüggő projekt kapta.

A második kiemelt terület az éghajlatváltozás, amely 24 projektet (és megközelítőleg 25 millió euró uniós támogatást) jelent, ezt pedig a vízzel kapcsolatos 17 projekt követi. A fennmaradó 30 projekt különböző témákkal foglalkozik, többek között a levegővel, a vegyi anyagokkal, a környezet és az egészség kapcsolatával, az erdőkkel, az innovációval, a zajártalommal, a talajvédelemmel, a stratégiai módszerekkel és a városi környezettel.

A LIFE+ információ és kommunikáció környezetvédelemi kérdésekkel kapcsolatos ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő projekteket, valamint az erdőtüzek megelőzését szolgáló képzéseket és tudatosságnövelő intézkedéseket foglal magában. A Bizottság a köz- és a magánszférában működő természet- és/vagy környezetvédelmi szervezetek által benyújtott 98 javaslat közül 17 projektet támogat. A 12 tagállamban megvalósítandó, összesen 21 millió eurós összbefektetést jelentő projektek finanszírozásához az Európai Unió mintegy 10 millió eurót biztosít.

A LIFE+ program

A LIFE+ a környezetvédelmi projektek finanszírozására szolgáló pénzügyi eszköz az Európai Unióban, amely a 2007-től 2013-ig terjedő időszakra 2,143 milliárd euró (azaz kétmilliárd-száznegyvenhárommillió euró) összköltségvetéssel rendelkezik. Az említett időszakban a Bizottság évente egyszer pályázati felhívást tesz közzé LIFE+ projektjavaslatok benyújtására.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek